Zaustavljena je proizvodnja u najvećoj tvornici čokolade na svijetu koju vodi švicarski div Barry Callebaut u belgijskom gradu Wiezeu, a sve nakon što je otkrivena kontaminacija salmonelom, priopćila je ta tvrtka u četvrtak. Glasnogovornik Barry Callebauta rekao je za AFP da je proizvodnja zaustavljena u tvornici koja proizvodi tekuću čokoladu u veleprodajnim serijama za 73 klijenta koji proizvode slastice.
Za sada nema informacija o tome jesu li se potrošači zarazili salmonelom koja uzrokuje salmonelozu, bolest koja uzrokuje probavne smetnje i temperaturu.
Pokrenuta je istraga
“Barry Callebaut trenutačno kontaktira sve kupce koji su možda primili kontaminirane proizvode. Proizvodnja čokolade u Wiezeu obustavljena je do daljnjega”, dodao je Warlop i objasnio kako je tvrtka kontaktirala sve svoje klijente i zamolila ih da ne šalju proizvode koje su napravili s čokoladom napravljenom od 25. lipnja u tvornici Wieze, koja se nalazi u Flandriji, sjeverozapadno od Bruxellesa.
Obaviještena je i belgijska agencija za sigurnost hrane AFSCA, a glasnogovornik je za AFP rekao kako je pokrenuta istraga.