spot_img
spot_img
N24VijestiBiHProsječna satnica u BiH iznosi skromnih 7,60, a u zemljama EU 48...

N24

Prosječna satnica u BiH iznosi skromnih 7,60, a u zemljama EU 48 maraka

PODIJELITE ČLANAK

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom za veljaču 2024. u Federaciji BiH iznosila je 1315 KM i nominalno je niža za 1,7%, a realno je niža za 2,3% u odnosu na prethodni mjesec.

U odnosu na isti mjesec prethodne godine, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom za veljaču 2024. nominalno je viša za 10,2%, a realno je viša za 9%.

Najveće povećanje prosječne mjesečne isplaćene neto plaće u veljači, u odnosu na siječanj, zabilježeno je u djelatnosti javne uprave i obrane; obveznog socijalnog osiguranja za 1,7%, djelatnosti poljoprivrede, šumarstva i ribolova za 0,7% te financijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja za 0,4%, podaci su Federalnog zavoda za statistiku.

Najveće smanjenje prosječne mjesečne isplaćene neto plaće zabilježeno je u djelatnosti proizvodnje i opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom za 7,6%, djelatnosti zdravstvene i socijalne zaštite za 7% i umjetnosti, zabave i rekreacije za 4,3%.

Prosječna mjesečna isplaćena bruto plaća po zaposlenom za veljaču 2024. u FBiH iznosila je 2045 KM i nominalno je niža za 1,8%, a realno je niža za 2,4% u odnosu na prethodni mjesec. U odnosu na isti mjesec prethodne godine, prosječna mjesečna isplaćena bruto plaća po zaposlenom za veljaču 2024. nominalno je viša za 10,6%, a realno je viša za 9,4%.

Male plaće, odnosno satnice, najveći su problem u BiH i uzrok masovnog odlaska radne snage. Kupovna moć građana je najniža u Europi i s prosječnom plaćom obitelj ne može preživjeti mjesec.

Prosječna satnica zaposlenih u BiH, ako pretpostavimo da imaju oko 174 radna sata mjesečno, iznosi skromnih 3,90 eura, odnosno 7,60 KM, a što je 12 puta manje od Luksemburga i šest od prosjeka koji imaju radnici u zemljama EU.

Pokazuje ovo najnovije istraživanje koje je objavio specijalizirani portal Voronio, prenosi Glas Srpske, pozivajući se na podatke Eurostata.

Iako se nisu bavili BiH, Srbijom i Crnom Gorom, jednostavnom računicom lako je izračunati ovu satnicu i usporediti je s analizom ovog portala. Ona pokazuje da je BiH, s Crnom Gorom i Srbijom, ruku pod ruku, na samom europskom dnu.

Crnogorci, primjera radi, imaju satnicu od 4,70 eura, a Srbija 4,69, što je daleko manje od prosječne vrijednosti plaće, odnosno satnice u zemljama EU, koja se kreće oko 24 eura.

Menadžerima u BiH koji, prema podacima portala plata.ba, mjesečno zarade više od 4300 KM ili generalnim direktorima te stručnjacima informatike, koji primaju nešto manje od 4000 KM, satnica se kreće od 22 do 24 KM, što i dalje čini samo polovinu europskog prosjeka.

Njega u BiH imaju samo političari, odnosno parlamentarci, koji na mjesečnoj razini, ovisno o tome jesu li članovi i nekih povjerenstava i odbora, primaju između 7000 i 7500 KM.

Podijelimo li to sa 174 radna sata, iako se, realno, radi o mnogo manjem broju, njihova satnica iznosi između 22 i 24 eura, piše Glas Srpske. S druge strane, minimalac u RS-u, a koji prima veliki broj zaposlenih u realnom sektoru – iznosi 900 KM, što znači da je satnica ovih radnika oko 5,20 KM, odnosno 2,65 eura, a što je za devet puta manje od one koju ostvaruju spomenuti parlamentarci.

Stanje u FBiH je još i lošije, radnici na minimalcu, koji je 619 KM, imaju satnicu 3,55 KM ili 1,82 eura.

Inače, rekorder EU-a po prosječnim primanjima, odnosno satnici, očekivano je Luksemburg, prijestolnica financijskih usluga koja, osim toga što ima najveći bruto BDP po glavi stanovnika na svijetu, također ima najveću europsku prosječnu satnicu od oko 47 eura po satu.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img