spot_img
spot_img
N24VijestiPrva u Europi, Španjolska planira uvesti menstrualno bolovanje

Vijesti

Prva u Europi, Španjolska planira uvesti menstrualno bolovanje

PODIJELITE ČLANAK

Španjolska lijeva koalicijska vlada u utorak je odobrila nacrt zakona kojim se jačaju prava na pobačaj i kojime Španjolska postaje prva zemlja u Europi koja nudi plaćeno bolovanje ženama koje pate od bolnih menstruacija.

Manjinska vlada koju predvodi Socijalistička stranka nada se da će novim zakonom zagarantirati pristup pobačaju diljem Španjolske i destigmatizirati menstrualno zdravlje.

“Danas šaljemo međunarodnu poruku podrške svim ženama koje se bore za svoja seksualna i reproduktivna prava”, rekla je novinarima ministrica za ravnopravnost spolova, Irene Montero.

“Moramo garantirati da su žene te koje odlučuju što se događa s njihovim tijelima.”

Ako se izglasa, novi zakon će ukloniti roditeljsku suglasnost djevojkama od 16-17 godina koje žele prekinuti trudnoću i ukloniti obavezni trodnevni period za promišljanje odluke.

Nacrt zakona također uključuje plaćeno bolovanje za trudne žene od 39. tjedna i garantira distribuciju besplatnih menstrualnih proizvoda u javnim institucijama poput škola i zdravstvenih centara.

Nacrt također navodi da je surogat trudnoća, koja je ilegalna u Španjolskoj, forma nasilja nad ženama.

Nacrt zakona je izazvao debatu u Španjolskoj o tome hoće li zakon o plaćenom menstrualnom bolovanju pomoći ili odmoći ženama na njihovom radnom mjestu.

“To će samo stvoriti konflikt kad se bude radilo o tome zaposliti ženu ili ne”, rekao je 21-godišnji student Pablo Beltran Martin.

No glumica i pjevačica Cristina Diaz (28), rekla je: “Ako žena ima menstruaciju koja je sprječava da radi, mislim da je sjajno to što može tražiti slobodno nekoliko dana kao bilo koja osoba koja ima zdravstveni problem.”

Nacrt zakona se također bavi i prizivom svijesti, koji omogućava liječnicima da odbiju izvesti pobačaj – što je predmet usijane debate između grupa za zaštitu ljudskih prava i desnih aktivista.

Državne bolnice moraju imati specijalista koji je spreman izvesti pobačaj, kaže se u nacrtu zakona.

Nacrt zakona, koji mora proći javnu raspravu prije glasanja u donjem domu parlamenta, još je mjesecima udaljen od toga da se odobri.

Marta Vigara Garcia (37), rekla je da je zadovoljna time što će novi zakon o pobačaju olakšati pristup pobačaju.

Kad je odlučila prekinuti trudnoću 2018. godine nakon što su joj liječnici rekli da dijete imati slabe šanse da preživi, imala je poteškoće da pronađe liječnike koji će izvesti pobačaj.

“Rekli su mi da zato što djetetu još kuca srce, da neće izvesti pobačaj”, rekla je. “Morala sam se snaći sama i ići u privatnu kliniku.”

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img