spot_img
spot_img
N24VijestiBiHPTSP-a zbog korone sve više u BiH, traži se stručna pomoć

Vijesti

PTSP-a zbog korone sve više u BiH, traži se stručna pomoć

PODIJELITE ČLANAK

Kod velikog broja svojih kolega primjećujem znakove kroničnog stresa, pa čak i posttraumatskog stresnog poremećaja. Kad ova situacija malo popusti, uvjeravam vas da ćemo imati itekakvih problema s tzv. burnout sindromom upravo u zdravstvu – kazala je ovih dana glavna epidemiologinja u ZHŽ-u Andrea Jurić. A stručnjaci, psihijatri dodat će, ne samo u zdravstvu nego i u svim branšama dogodit će se i već se događa problem sagorijevanja na radnom mjestu.

S PTSP-om će pak živjeti osobe svih dobi. Tako je koronavirus utjecao na BiH. Mnogi ističu kako je situacija gora nego nakon rata. Psiholog Remzija Šetić nedavno je istaknuo kako posttraumatski poremećaj traje 6 mjeseci i više, a simptomi značajno utječu na našu funkcionalnost. Prema istraživanjima koje su pojedini stručnjaci u BiH radili na manjim uzorcima, više od 50% djece u ovoj zemlji osjeća anksioznost u doba pandemije, stalno su zabrinuti da ne zaraze nekoga iz obitelji, piše Večernji list BiH.  Nitko nije pošteđen Odrasli su također u problemima jer, osim što se ne mogu opustiti zbog zdravstvene krize, u strahu su za egzistenciju. Prema velikom Gallupovu istraživanju, prihodi svake druge osobe na svijetu su se od početka pandemije smanjili, a svaka treća osoba ostala je bez posla ili je njezin privatni biznis ugašen. Ako se vratimo u prošlost, u BiH je rat utjecao na mentalno zdravlje milijun i 800 tisuća ljudi.

PTSP je, prema istraživanjima prije pandemije, imalo oko 400 tisuća ljudi. Sad je situacija, iz svega je vidljivo, puno gora. Nevidljivi neprijatelj prouzročio nam je i druge (ne)očekivane probleme. U ljekarnama, pa čak i “na crno” na svoju se ruku kupuju antidepresivi, anksiolitici… Upozoravajući na to, stručnjaci pozivaju ljude da im se jave i razgovaraju jer nijedan problem neće nestati tek tako, već mu treba pristupiti krajnje odgovorno.

Ako se čovjek ne može izboriti sam sa sobom, interakcija s drugima, savjeti, pa i lijekovi koje propišu stručne osobe zasigurno će pomoći. Na kraju krajeva, danas je puno lijekova na prirodnoj bazi, a koji pomažu u raznim fazama. Situacija i prilagodba Nedavno je dr. sc. Hrvoje Jurić rekao za Večernjak kako su neke osobe u neočekivanim i neobičnim okolnostima doživjele neku vrstu prosvjetljenja i pronašle su smisao svoga života.

– Neke zamrle obiteljske, susjedske i radne zajednice, pod pritiskom krize, rehabilitirale su se i otkrile smisao i važnost zajedništva – istaknuo je, među ostalim. I upravo takve stvari trebaju biti poticaj da iz ove situacije pokušamo izići još jači. Ako nekome treba pomoć, neka se ne boji potražiti je.

n24.ba

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img