N24MagazinLifestylePušite? To je tek jedan od razloga zbog kojih možete izgledati starije...

N24 MAGAZIN

Pušite? To je tek jedan od razloga zbog kojih možete izgledati starije nego što jeste

PODIJELITE ČLANAK

Kažu da su godine samo broj, ali pogled u ogledalo neke može izbezumiti. Ako mislite da izgledate starije nego što jeste, možda su krivci za to određene životne navike.

Kad starimo, naša koža postaje manje elastična i krhkija. Usporedno s tim, masno tkivo koje se nalazi ispod kože se smanjuje, pojavljuju se bore i naš izgled više nije toliko svjež. Starenje je neizbježno, ali ako promijenite navike koje navodimo u nastavku, možda ćete ga usporiti.

Nekorištenje kreme sa zaštitnim faktorom

Kada ultraljubičaste zrake sunca prodru u kožu, uzrokuju promjene DNK na staničnoj razini. Izlaganje suncu odgovorno je za većinu vidljivog starenja kože. Iz tog razloga krema za sunčanje mogla bi biti spas za one koji žele sačuvati mladenački izgled i zaštititi se od štetnih učinaka sunca, uključujući rak.

Pušenje

Kemikalije koje se nalaze u cigaretama pokreću molekularne događaje koji oštećuju strukturu kože i uzrokuju manju elastičnost. Uz to, pućenje usana pri udisaju uzrokovat će pojavu više bora oko usta i očiju.

Jedenje previše šećera

Prehrana bogata šećerom oštećuje kolagen i elastin, obje tvari koje pomažu u održavanju kože glatkom i bez bora. Jednostavno rečeno, prehrana bogata šećerom uzrokuje brže boranje kože.

Nedovoljan unos vode

Ljudsko tijelo sastoji se od oko 70 posto vode. Ona je potrebna svakoj stanici i organu kako bi ispravno funkcionirali. Kaže se da nedovoljna količina vode stari tijelo iznutra, ali i izvana. Stoga bismo trebali ciljati na najmanje osam čaša vode dnevno kako bismo imali što manje bora na licu.

Pretjeran unos alkohola

Uz preuranjene bore, prekomjerna konzumacija alkohola uzrokovat će gubitak kolagena i elastičnosti, kao i crvenilo, dehidraciju i otečenost. Alkohol također sadrži puno šećera.

Kao i kod većine stvari, umjerenost je ključna jer su brojne studije otkrile da pijenje u malim količinama može biti korisno za zdravlje.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

Pročitajte još