N24VijestiPutinov saveznik: Vratit ćemo Ukrajinu nazad u 18. stoljeće!

Vijesti

Putinov saveznik: Vratit ćemo Ukrajinu nazad u 18. stoljeće!

PODIJELITE ČLANAK

Vladimir Putin će ‘ukrajinu poslati natrag u 18. stoljeće’ tako što će nastaviti s napadima na energetska postrojenja u zemlji, tvrdi jedan od njegovih glavnih saveznika. Pjotr Tolstoj, zamjenik predsjednika Dume, upozorio je da neće biti popuštanja u ruskim napadima na ukrajinske elektrane prije zime. “Infrastruktura Ukrajine bit će uništena, a Ukrajina će biti vraćena u 18. stoljeće”, izjavio je član Putinove stranke Jedinstvena Rusija. U tiradi na francuskom televizijskom kanalu BFM, zastupnik iz ruskog parlamentarnog parlamenta, koji je pod sankcijama SAD-a, EU-a i Britanije, upozorio je da će ukrajinski saveznici “platiti cijenu”. Dodao je da bi se Zapad trebao “pripremiti za rat koji će trajati godinama”. Ali čini se da je Tolstojeva bizarna intervencija u suprotnosti s jučerašnjom izjavom ruskog ministarstva obrane, piše Daily Mail.

Dužnosnici u Moskvi iznijeli su neutemeljenu tvrdnju da su štetu kritičnoj infrastrukturi ukrajinske prijestolnice uzrokovale “strane i ukrajinske” rakete protuzračne obrane. “Nije izvršen niti jedan napad na mete unutar grada Kijeva”, priopćilo je rusko ministarstvo obrane, iako se nije pozabavilo sličnim napadima koji su prekinuli napajanje drugdje. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kasnije je rekao da bi Ukrajina mogla “okončati patnju” povlačenjem na “način da ispuni zahtjeve ruske strane”. “Vodstvo Ukrajine ima svaku priliku vratiti situaciju u normalu”, rekao je gospodin Peskov, Putinov dugogodišnji propagandist. Moskva je više puta odbacila zahtjev Ukrajine da se povuku iz zemlje prije početka mirovnih pregovora. Od početka listopada Rusija je ispalila niz projektila i poslala bespilotne letjelice iranske proizvodnje prema energetskim ciljevima diljem Ukrajine kako bi onesposobila njezinu električnu mrežu dok temperature padaju ispod nule. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen označila je bombardiranja ‘ratnim zločinima’, dodavši: “Žene, muškarci, djeca smrzavaju se u mraku zbog Putinovog namjernog i barbarskog ciljanja civilne infrastrukture u zemlji.”

Svjetska zdravstvena organizacija UN-a upozorila je na “po život opasne” posljedice ako se ruski napadi nastave i procjenjuje da bi zbog toga još milijuni mogli pobjeći iz zemlje. U Kijevu je sinoć gradonačelnik Vitalij Kličko rekao da je više od dvije trećine grada ostalo odsječeno, iako je dio opskrbe vodom obnovljen preko noći. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage priopćile su da je Rusija u srijedu ispalila oko 70 krstarećih projektila na ukrajinska mjesta i gradove. ‘Pozivanje na mir dok se lansiraju projektili na mirne gradove (je) najviši stupanj poremećaja osobnosti’, rekao je jučer Mikhailo Podoljak, viši pomoćnik predsjednika Volodimira Zelenskog.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

Pročitajte još