Sastojci (za 5 osoba):
SASTOJCI ZA TIJESTO
- 1 kg brašna tip 400 (oštro i 1/2 mekog i 1/2 oštrog)
- 1/2 lit mlake vode
- 1 puna žlica soli
- 2 žličice šećera
- 10 gr kvasca(nikako više)
Priprema:
Uzeti polovinu vode koju ste pripremili i pomješati sa žlicom brašna, kvascem i u to dodati 2 žličice šećera. Dobro razmutiti, pazite da vam se brašno ne ugrudva! Kad ste to sve lijepo sjedinili i homogenizovali pomješati za ostatkom brašna i uljem. Najvažnija stvar je miješenje tijesta, što ga više mješate ono vam je ljepše. Mjesite ga toliko da počne da se odvaja od posude u kojoj se mjesi, pa kad pomislite da je gotovo, mjesite ga još koji minut više. Sad je tijesto za pizzu gotovo. Ostavite ga onda u pokrivenoj posudi da se digne. U zavisnosti od temperature treba da odstoji 1-1.5 sat i onda ga dobro premjesite. Sad je tijesto spremno za “buliranje”, međutim ako hoćete da vam pizza bude bolja umjesite tijesto jedan dan ranije. Kugle za tijesto za pizzu prave se tako što se ruke prvo dobro namažu uljem(za ovo možete koristiti i obično ulje) i tijesto razdjeli u kugle. Odvojene kugle dobro premazati uljem i ostavite da odstoje desetak minuta. Tijesto za pizzu naravno nakon toga treba da se vrti u krug do željene veličine. Dobro podmazati tepsiju uljem te rastanjiti tijesto da bude svuda iste debljine sem na rubovima. Na tijesto se sada stavlja prvo “baza”. Bazu pravite tako što pomješate pelat, malo maslinova ulja i po želji dodate soli, šećera i origana. Na “bazu” se stavlja prvo rendani sir(i ako imate malo parmezana),te ostale sastojke po želji, te opet sir i na kraju malo origana. Za jednu prosječnu pizzu kao onu iz pizzerije treba vam oko 300 gr tijesta, te dakle od ove količine možete dobiti 5 pizza. Ako mjesite tijesto dan ranije postupak je sljedeći. Ako mislite sve tijesto iskroristiti odmah sutradan onda svaku kuglu nakon što ste je dobro premjesili nauljenim rukama prekriti mokrom pamučnom krpom te staviti u hladnjak. Baciti po koji put pogled je li se tijesto diglo te ga opet premjesiti. Kugle koje ne mislite iskoristiti odmah, dobro nauljiti te svaku staviti u prozirnu foliju i dobro zaviti da ne ostane ni trunke zraka oko nje te staviti u hladnjak.