Budući da je došla sezona jagoda, evo idealnog kolača, koji će svakoga oduševiti.
Sastojci:
- 4 veća jaja, na sobnoj temperaturi
- ¾ šalice kristal šećera
- ½ šalice rastopljenog maslaca
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- ¾ šalice glatkog brašna
- 2 šalice toplog mlijeka
- narezane jagode
- šećer u prahu
Postupak:
Pećnicu zagrij na 160 stupnjeva, namasti pleh dimenzija cca 20×20 cm. Razdvoji bjelanjke i žumanjke. Žumanjke miksaj u velikoj zdjeli skupa sa šećerom na srednjoj brzini miksera dok ne postanu lagani, pahuljasti i svjetlije boje, oko 5 minuta. Umućenim žumanjcima dodaj maslac i vaniliju i miksaj dalje na srednjoj brzini dodatnu minutu, odnosno dok smjesa ne postane jednolična. Dodaj brašno i miksaj na najslabijoj brzini miksera oko 1 minutu. Polako dodaj toplo mlijeko, uz miksanje. Istuci bjelanjke u čvrst snijeg – oko 3 do 5 minuta. Polagano snijeg umiješaj u tijesto. Peci kolač 45 minuta na 160 stupnjeva dok kolač odozgora ne dobije zlaćanu koricu, a strane se ne počnu odvajati od kalupa. Ohladi kolač prije rezanja. Posluži s jagodama i posuto šećerom u prahu ili pak s nekim drugim dodatkom poput čokolade, nekog drugog voća, tučenog slatkog vrhnja…

