Liker od kupina jedan je od onih domaćih napitaka koji ne samo da oduševljava okusom, nego i mirisom i bojom. Idealan je za ljetne dane, poklone iz kućne radinosti, ali i kao poseban dodatak desertima. Donosimo vam jednostavan recept za pripremu ovog voćnog likera u vlastitoj kuhinji.
Potrebni sastojci:
- 1 kg svježih, zrelih kupina
- 500 g kristal šećera
- 1 litra domaće rakije ili kvalitetne votke
- 1 štapić vanilije (opcionalno, ali daje posebnu aromu)
- Naribana korica polovice neprskanog limuna
Koraci pripreme:
- Kupine nježno operite pod mlazom vode i ostavite ih da se dobro ocijede. Pritom pazite da bobice ostanu cijele kako bi se sačuvala njihova prirodna tekstura i okus u gotovom likeru.
- U veću staklenu posudu slažite red po red kupina, naizmjenično ih posipajući šećerom. Nastavite tako dok ne potrošite sav materijal. Na samom kraju dodajte štapić vanilije i limunovu koricu.
- Sve prelijte s rakijom ili votkom tako da voće bude potpuno prekriveno tekućinom.
- Staklenku dobro zatvorite i spremite na tamno i prohladno mjesto. Liker treba odstajati najmanje šest tjedana. Tijekom tog vremena povremeno protresite staklenku kako bi se šećer rastopio, a okusi ravnomjerno razvili.
- Nakon perioda maceracije, liker procijedite kroz gusto cjedilo ili gazu te ga ulijte u čiste, sterilizirane boce.
- Čuvajte gotov liker na hladnom mjestu, najbolje u hladnjaku. Poslužite ga rashlađenog ili upotrijebite kao dodatak kolačima i voćnim desertima za dodatnu dozu aromatičnog užitka.
Savjet više:
Što duže liker stoji, to će njegov okus biti bogatiji i zaokruženiji. Ako ga pripremite ljeti, idealan je za uživanje u zimskim mjesecima ili kao domaći poklon za blagdane.
Domaći liker od kupina je jednostavan za pripremu, a rezultat je pravi mali gurmanski užitak u čaši. Isprobajte recept i uživajte u darovima prirode na potpuno novi način!