N24ReceptiRecept: Tiramisu bez jaja

N24-RECEPTI

Recept: Tiramisu bez jaja

PODIJELITE ČLANAK

Tradicionalni tiramisu se sastoji od piškota namočenih u kavu, prekrivenih kremom od mascarpone sira, sirovih jaja i šećera, sve to je posipano tankim slojem kakao praha. Moj recept je verzija bez jaja što ga čini sigurnijim za jelo, priprema je brza i jednostavna.

Za ovaj recept potrebno vam je samo 7 sastojaka.

Sastojci:

  • 200 g piškota
  • 150 ml lagano zaslađene kave
  • 1 jušna žlica ruma ili likera od kave
  • 500 ml slatkog vrhnja (mliječnog)
  • 500 g mascarponea
  • 80 g šećera u prahu
  • kakao u prahu

Postupak:

Uliti slatko vrhnje u posudu i tući mikserom oko 30 sekundi. Dodati šećer u prahu (po želji dodati i ekstrakt vanilije) te nastaviti tući dok ne nastane mekani šlag. Dodati mascarpone i nastaviti miksati dok smjesa ne postane pjenaste, glatke i kremaste teksture. Odvojiti 380 g kreme i staviti u vrećicu za ukrašavanje. Pripremiti dublji lim (posudu) veličine 20×20 cm. Pomiješati kavu i rum, uliti u duboki tanjur. Jednu po jednu piškotu nakratko (1 sekundu) umočiti u kavu i slagati u lim, jednu do druge bez razmaka, u jednom sloju (utrošit ćete približno 14 komada). Po poredanim piškotama razmazati 2/3 preostale kreme.  Povrh kreme slagati novi red piškota namočenih u kavu, razmak između piškota je oko 1 cm (utrošit ćete približno 10 komada). Po piškotama razmažite 1/3 preostale kreme. Kremu, koja je odvojena na početku i stavljena u vrećicu za ukrašavanje, istisnuti na vrh u uzorku po želji. Staviti u hladnjak da se dobro ohladi. Prije posluživanja posuti kakaom u prahu kroz malo cjedilo.

Savjet: Ako nemate vrećicu za ukrašavanje ili želite pojednostavniti postupak, slobodno preskočite korak ukrašavanja. Pola od ukupne količine kreme nanesite na prvi sloj piškota, a preostalu polovicu na drugi sloj piškota.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

Pročitajte još