Pasta primavera ili proljetna tjestenina savršeno je jelo za ovaj dio godine. Riječ je o mirisnoj, ukusnoj i laganoj kombinaciji kuhane tjestenine sa sezonskim povrćem i umakom od maslinova ulja, limuna, češnjaka, vrhnja i parmezana s dodatkom svježih listića bosiljka.
Originalni recept potječe iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća iz njujorškog restorana Le Cirque, ali danas se služi diljem svijeta te ima brojne varijacije na temu ovisno o tome gdje se nalazite i s kojim povrćem raspolažete.
U pastu primavera obično idu klasične proljetne namirnice poput šparoga, mladog graška i mladog luka, no nećete pogriješiti ako stavite svoje omiljeno povrće bez obzira na to je li svježe kupljeno na tržnici ili je smrznuto u ledenici – poput brokule, cvjetače ili mahuna.
Poslužiti se možete i bilo kojom vrstom tjestenine s ili bez glutena – od makarona preko pennea do fusilla i špageta.
Sastojci za pastu primavera:
300 g sušene tjestenine
250 ml pilećeg temeljca
250 g šparoga
150 g cherry rajčica
125 g graška
125 ml vrhnja za kuhanje
45 g naribanog parmezana
2-3 češnja češnjaka
2 žlice maslaca
1 paprika
1 tikvica
1 limun
sol i papar po želji
naribani parmezan po želji
svježi bosiljak za posluživanje
maslinovo ulje
Priprema paste primavera:
Tjesteninu skuhajte u posoljenoj vodi prema uputama na pakiranju.
U većoj tavi zagrijte maslinovo ulje, pa na njemu prepirjajte nasjeckanu papriku i šparoge oko tri do četiri minute. Kada povrće omekša dodajte narezane tikvice i pirjajte sve zajedno još oko dvije minute. Posolite i popaprite i uklonite povrće s tave.
U istoj tavi rastopite maslac te na njemu prepirjajte češnjak oko jedne minute. Podlijte pilećim temeljcem i kuhajte oko pet minuta dok se tekućina ne zgusne. U umak dodajte i koricu jednog organskog limuna.
Potom dodajte vrhnje za kuhanje, dvije žlice limunova soka i grašak. Sve dobro promiješajte i kuhajte još oko dvije minute.
Umak prelijte preko kuhane tjestenine i pirjanog povrća, te nasjeckanih cherry rajčica. Sve zajedno začinite sa svježe naribanim parmezanom. Poslužite toplo sa svježim listićima bosiljka.
n24.ba