Volite li jesti dobre stare šape? Okus ovih tradicionalnih bakinih kolačića, automatski nas vraća u djetinjstvo. Iako ne sadrže neki posebni sezonski sastojak, uvijek smo ih jeli za blagdane.
Tako jeftini i skromni, osvajaju nas okusom i teksturom, a kako biste ih napravili, ne morate biti pretjerano vješti u kuhinji.
Šape se tradicionalno prave od brašna, oraha, svinjske masti, šećera i jaja, a mi smo im ovoga puta odlučili dodati okus jeseni.
U nastavku pročitajte recept za bakine šape s dodatkom kesten-pirea. Gotovi su zaista brzo, a dok se budu pekli, kuća će mirisati na djetinjstvo.
Sastojci za bakine šape s kestenom:
- 400 g glatkog brašna
- 200 g mljevenih oraha
- Pola paketa prašna za pecivo
- 200 g šećera
- 250 g svinjske masti
- 1 jaje
- Žlica ruma
- 150 g pirea od kestena
Dodatno
- Šećer u prahu
Bakine šape s kestenom – priprema:
- Brašno, orahe, šećer i prašak za pecivo dobro promiješati. Dodati kesten, mast, jaje i rum pa umijesiti glatko tijesto.
- Ostavite tijesno neka odmara u hladnjaku barem sat vremena.
- Pripremite kalupe za šape. Ovaj korak je jako važan kako biste iz pećnice izvadili čitave šapice. Kalup premažite s masti, uljem ili maslacem i posipajte oštrim brašnom. Utisnite smjesu u kalup. Kalup neka bude „pun do čepa“. Dobro poravnajte smjesu.
- Šape pecite oko 20 minuta na 180 stupnjeva.
- Izvadite šape iz kalupa i uvaljate ih u šećer u prahu.
n24.ba