Sastojci:
Za biskvit:
- 3/4 šalice integralnog brašna
- 3/4 šalica oštrog brašna
- 2/3 šalice šećera
- 3 žlice maka
- 1 žlica praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
- 1 šalica mlijeka smanjene masnoće
- 1/2 šalice ulja kanole
- 7 jaja
- 2 žlice limunove korice
- 1 žlica ekstrakta vanilije
Za glazuru:
- 3/4 šalice šećera u prahu
- 1 žličica limunove korice, plus još za ukras
- 4 žličice limunovog soka
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Pomiješajte dvije vrste brašna, 1/3 šalice šećera, mak, prašak za pecivo i sol u velikoj zdjeli. U drugoj posudi umutite mlijeko, ulje, žumanjke, dvije žlice limunove korice i vaniliju. Bjelanjke miksajte električnim mikserom, najbolje u samostojećem mikseru s pjenjačom, dok ne postanu pjenasti i mikser ne ostavi trag u njima, minuta do tri. Polako dodajte preostalu 1/3 šalice šećera i nastavite miksati dok bjelanjci ne postanu sjajni i ne zadrže meki vrh kada podignete mikser, još dvije do tri minute. Napravite udubljenje u sredini suhih sastojaka i ulijte mokre sastojke te ih promiješajte gumenom lopaticom da se sve sjedini. Umiješajte nekoliko velikih žlica bjelanjaka. Dodajte ostatak bjelanjaka i lagano miksajte dok se dobro ne sjedine. Smjesu prelijte u posudu za kuglof s dnom koji se može ukloniti. Pecite kolač dok ne dobije blijedo zlatno smeđu boju i ne ostane udubljenje kada ga ubodete u sredinu, 40 do 50 minuta. Ohladite ga naopačke u posudi na rešetki, oko dva sata. Kad se ohladi, prođite nožem po stranicama posude i dnu kako biste izvadili kolač. Neposredno prije posluživanja u manjoj posudi umutite šećer, limunovu koricu i limunov sok. Prelijte tortu glazurom i po želji ukrasite s još limunove korice.

