N24MagazinLifestyleRedovito drijemate? Rezultati novog istraživanja neće vas obradovati

N24 magazin

Redovito drijemate? Rezultati novog istraživanja neće vas obradovati

PODIJELITE ČLANAK

LJUDI koji često drijemaju imaju veće šanse za razvoj visokog krvnog tlaka i moždani udar, pokazalo je veliko novo istraživanje.

“Iako drijemanje samo po sebi nije štetno, mnogi to čine zbog lošeg noćnog sna. Loš noćni san povezan je s lošijim zdravljem, a drijemanje nije dovoljno da to nadoknadi”, rekao je klinički psiholog Michael Grandner.

Istraživači su do iznenađujućeg zaključka došli nakon što su proveli istraživanje među 360.000 sudionika, koji su podatke o svojim navikama dali između 2006. i 2010. Biobanku UK, piše CNN.

Sudionici koji su obično drijemali tijekom dana imali su 12 posto veću vjerojatnost da će s vremenom razviti visoki krvni tlak i 24 posto veću vjerojatnost da će doživjeti moždani udar u usporedbi s onima koji nikada ne drijemaju.

Rezultati studije nisu se bitno promijenili čak ni nakon što su isključeni oni s visokim rizikom od hipertenzije, poput onih s dijabetesom tipa 2, postojećim visokim krvnim tlakom, visokim kolesterolom, poremećajima spavanja i onih koji su radili u noćnim smjenama.

“Rezultati pokazuju da drijemanje povećava učestalost hipertenzije i moždanog udara”, dodala je dr. Phyllis Zee, ravnateljica Centra za cirkadijanu i medicinu spavanja na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Feinberg u Chicagu.

American Heart Association nedavno je trajanja sna uvrstio kao jedan od osam bitnih pokazatelja za optimalno zdravlje srca i mozga. Rezultati studije objavljeni su u časopisu Hypertension.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

Pročitajte još