Tikva ili bundeva je toliko svestrana namirnica da uvijek iznova oduševljava. Najčešće se koristi butternut ili muškatna tikva jer je ona nekako najukusnija. No, može se koristiti i hokaido tikva ili takozvana turkinju, po osobnoj želji.
Sastojci:
- 1 čaša (od 250 ml) Arborio riže
- 1 čaša pečene muškatne tikve
- 2 čaše povrtnog temeljca
- 1 luk
- 2 režnja češnjaka
- 3 žlice maslinovog ulja
- malo naribanog muškatnog oraščića
- 1 žličica sušenog timijana
- 1 žličica curry praha
- 1/2 žličice mljevenog kumina
- malo chilli ljuskica
- 2 srednje shiitake gljive
- 2 žlice aceto balsamico
- sol, papar po želji
Za dekoraciju: par listova svježeg bosiljka, sjemenke nara, delikatesni kvasac.
Postupak:
Luk i češnjak nareži na kockice. U blender stavi pečenu muškatnu tikvu i povrtni temeljac. Blendaj 2 minute i dodaj začine: muškatni oraščić, sušeni timijan, curry prah, kim, chilli, sol i papar. Blendaj još 1 minutu. Ugrij veliku duboku tavu i stavi 2 žlice maslinovog ulja da se zagrije. Na zagrijano maslinovo ulje stavi kuhati nasjeckani luk i češnjak te tako kuhaj 5 minuta, miješajući kako bi potpuno omekšao. Dodaj rižu i miješajući kuhaj još 2 minute. Nakon toga ulij tekućinu koju si dobila blendanjem muškatne tikve i povrtnog temeljca, dovoljno da prekrije rižu. Kada riža upije tekućinu, ponovno dodaj dok ne potrošiš svu tekućinu (otprilike od 15 do 20 minuta). Cijelo vrijeme potrebno je rižu miješati. Zadnjih 10 – ak minuta nasjeckaj shiitake gljive. Na vatru stavi malu posudu i dodaj 1 žlicu maslinovog ulja da se zagrije. Na zagrijano ulje ubaci shiitake gljive i aceto balsamico te kuhaj 5 minuta. Kada su gljive i rižoto gotovi, serviraj rižu, na vrh stavi kuhane shiitake gljive i ukrasi svježim bosiljkom i sjemenkama nara.