spot_img
spot_img
N24VijestiBiHRoditeljima njegovateljima minimalna plaća i osiguranje

Vijesti

Roditeljima njegovateljima minimalna plaća i osiguranje

PODIJELITE ČLANAK

Umjesto za šest mjeseci, kako je bilo prvotno rečeno, Vlada Federacije BiH svojim je izmjenama i dopunama primjenu Zakona o roditeljima njegovateljima ubrzala te ona počinje 30. prosinca ove godine. Kako bi ostvarili to pravo, roditelji će morati podnijeti zahtjev u nadležni centar za socijalni rad. Riječ je o zakonu o čijem se usvajanju govorilo godinama te je u rujnu ove godine konačno ugledao svjetlo dana. Njegovom primjenom roditeljima koji zbog bolesti djeteta ne mogu napuštati svoje domove kako bi odlazili na posao svaki mjesec će iz federalnoga proračuna biti isplaćena naknada u iznosu od 406 KM, koliko trenutačno iznosi najniža plaća u FBiH, uz pripadajuće doprinose za mirovinsko-invalidsko, zdravstveno osiguranje i osiguranje za vrijeme nezaposlenosti, piše Večernji list BiH.

Uvjeti i sustav

Roditelj njegovatelj u smislu ovoga zakona je roditelj osobe sa 100-postotnim invaliditetom prouzročenim bolešću ili poremećajem u razvoju, kao i slijepe osobe čiji je ostatak vida na oba oka ispod 0,05 s korekcijom, odnosno roditelj osobe koja se, prema nalazu Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja, ne može osposobiti za samostalan život niti može samostalno zadovoljavati barem jednu od sljedećih osnovnih životnih potreba: kretanje u stanu i izvan stana, uzimanje hrane, odijevanje i svlačenje, održavanje osobne higijene ili obavljanje drugih fizioloških potreba. Status roditelja njegovatelja može ostvariti i osoba iz reda srodnika koju je, u skladu s odredbama Obiteljskog zakona FBiH, nadležno tijelo imenovalo za skrbnika. – Status roditelja njegovatelja pod uvjetima utvrđenim ovim zakonom priznaje se jednom od roditelja osobe s invaliditetom sa 100-postotnim oštećenjem organizma i pravom na dodatak za njegu i pomoć od druge osobe prve skupine, utvrđenim u skladu sa Zakonom o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite obitelji s djecom – stoji u Zakonu o roditeljima njegovateljima u FBiH.

Ustanove i boravak

Također, Zakon definira da se status roditelja njegovatelja ne priznaje roditelju ako je osobi s invaliditetom osigurana usluga smještaja, organiziranog stanovanja, poludnevnog ili cjelodnevnog boravka u skladu s propisima iz oblasti socijalne zaštite. Roditelju se priznaje status roditelja njegovatelja kada osoba s invaliditetom boravi manje od četiri sata dnevno u predškolskoj, obrazovnoj ili zdravstvenoj ustanovi, ustanovi socijalne zaštite ili kod drugog pružatelje usluga boravka ili ako boravi dulje od četiri sata, ali joj roditelj tijekom tog boravka pruža pomoć i njegu.

Važno je naglasiti kako status roditelja njegovatelja isključuje pravo osobe s invaliditetom na dodatak za njegu i pomoć od druge osobe u skladu s odredbama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite obitelji s djecom, na osnovi kojeg roditelj njegovatelj ostvaruje ovaj status. Sredstva za financiranje naknade i doprinosa osiguravaju se u proračunu Federacije Bosne i Hercegovine, a pravo na naknadu i pripadajuće doprinose roditeljima njegovateljima priznat će se od prvog dana sljedećeg mjeseca u odnosu na mjesec kada je podnesen zahtjev za ostvarivanje prava.

n24.ba

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img