N24MagazinSalmonela pronađena u Kinder jajima, istraga u tijeku

Vijesti

Salmonela pronađena u Kinder jajima, istraga u tijeku

PODIJELITE ČLANAK

Belgijski tužitelji pokrenuli su istragu o pojavi salmonele u tvornici talijanske konditorske tvrtke Ferrero u Arlonu, koja je prema nalogu vlasti zatvorena, izvijestila je novinska agencija Belga pozivajući se na ured državnog tužitelja.

Tvornica u Arlonu zatvorena je prošli tjedan zbog sumnji na to da je povezana s više od 100 slučajeva salmonele širom Europe.

Belgijska agencija za sigurnost hrane AFSCA suspendirala je u petak Ferrerovu dozvolu za tvornicu dok ne ispuni sve zahtjeve o sigurnosti hrane. Naložili su i povlačenje iz prodaje svih čokoladnih proizvoda za djecu koji se proizvode u toj tvornici.

Talijanska kompanija objavila je da je salmonela otkrivena još 15. prosinca prošle godine. Proizvodi su potom opozvani, kontaminirani je filter na spremnicima sa sirovinama zamijenjen i pojačane su provjere sigurnosti proizvoda, dodali su.

Europska agencija za sigurnost hrane EFSA izvijestila je prošle srijede da istražuje moguću vezu između 134 slučaja salmonele u najmanje devet europskih zemalja i konzumacije proizvoda od čokolade.

“Učestale slučajeve (salmonele) karakterizira neobično visoki udio hospitalizirane djece. Neka među njima imaju i teške kliničke simptome, poput krvavog proljeva”, izvijestili su.

Većina potvrđenih slučajeva zabilježena je u Britaniji, ukupno 63, a vjerojatni ili potvrđeni slučajevi prijavljeni su i u Francuskoj, Irskoj, Belgiji, Njemačkoj, Luksemburgu, Nizozemskoj, Švedskoj i Norveškoj.

U nekoliko zemalja, uključujući Belgiju, Francusku, Njemačku, Irsku, Luksemburg i Britaniju, pokrenut je postupak opoziva proizvoda, objavila je agencija Europske unije.

U priopćenju EFSA-e nisu spomenuti ni Ferrero ni druge tvrtke, ali agencija je naknadno rekla da su slučajevi povezani s Kinder jajima, ne pojasnivši je li problem samo u tim proizvodima.

Državni inspektorat u Hrvatskoj izvijestio je krajem prošlog i početkom ovog tjedna o opozivu više Ferrerovih proizvoda iz linije Kinder zbog sumnje na to da bi mogli biti kontaminirani salmonelom.

n24.ba

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

Pročitajte još