N24ReceptiSavršeno meso za roštilj? Marinada je ključ! Donosimo vam najbolje recepte

N24 recepti

Savršeno meso za roštilj? Marinada je ključ! Donosimo vam najbolje recepte

PODIJELITE ČLANAK

Savršeno meso za roštilj? Marinada je ključ! Donosimo vam najbolje recepte

 

Planirate roštilj i želite da vaše meso bude sočno, mekano i prepuno okusa? Tajna ne leži samo u odabiru dobrog mesa – ključ uspjeha je prava marinada! Mariniranje mesa poboljšava njegovu teksturu, obogaćuje okus i sprječava da se isuši tijekom pečenja. U nastavku vam donosimo nekoliko provjerenih recepata koji će podići vaš roštilj na višu razinu.

Zašto je marinada važna?

 

Bez obzira pripremate li piletinu, svinjetinu ili junetinu, pravilno mariniranje je ono što čini razliku. Marinada, mješavina ulja, kiselina i začina, prodire u meso, omekšava ga i daje mu karakterističnu aromu. Najbolji rezultat postiže se kada meso odstoji u marinadi nekoliko sati, a idealno – preko noći u hladnjaku.

 

Klasična marinada za roštilj (brza i učinkovita)

 

Ova jednostavna marinada savršena je ako ste u žurbi. Priprema traje svega 5 minuta, a meso možete staviti na roštilj već nakon nekoliko minuta mariniranja.

 

Sastojci:

2 dcl biljnog ulja (suncokretovo ili maslinovo)

1 dcl kečapa

2 režnja češnjaka

4 žlice jabučnog octa

4 žlice smeđeg šećera

4 žlice soja umaka

prstohvat čilija u prahu

 

Priprema: Pomiješajte sve sastojke u velikoj zdjeli dok ne dobijete glatku smjesu. Uronite meso u marinadu, dobro ga obložite i ostavite da kratko odstoji. Idealna je za spontane roštilje kada nema vremena za dugotrajno mariniranje.

 

Marinada za roštilj sa senfom (za bogatiji okus)

 

Ova marinada posebno odgovara svinjetini i piletini. Senf daje dubinu okusa, a kombinacija dimljene paprike i češnjaka dodatno obogaćuje meso.

Sastojci:

2 žlice Worcestershire umaka

5 žlica senfa (po ukusu)

1 žlica ulja

1 žlica vinskog octa

2 žlice šećera

1 žlica dimljene paprike

3 zgnječena češnja češnjaka

 

Priprema: Sve sastojke dobro umutite u jednoličnu smjesu. Meso i marinadu stavite zajedno u posudu ili vrećicu koja se može zatvoriti, dobro promiješajte i ostavite u hladnjaku najmanje 30 minuta – ili dulje za intenzivniji okus.

 

Savjet za kraj:

Eksperimentirajte sa začinima poput ružmarina, timijana ili curryja. Svako meso voli drugačiji “touch”, a domaća marinada uvijek je bolja od kupovne. Za nezaboravan roštilj – počnite s pravom marinadom!

PODIJELITE ČLANAK
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Pročitajte još