spot_img
spot_img
N24VijestiBiHSDA gubi još jednu utvrdu

N24-POLITIKA

SDA gubi još jednu utvrdu

PODIJELITE ČLANAK

Iako informacije iz SDA, kao vladajuće stranke u Tuzlanskom kantonu, govore da je skupštinska većina stabilna, čini se da baš i nije tako, izvijestila je Federalna televizija navodeći kako se intenzivno vode pregovori o formiranju nove vlasti koju bi trebao predvoditi SDP.

Kako Federalna televizija tvrdi, trenutnu opoziciju od formiranja vlasti dijele nesuglasice oko raspodjele najvažnijih funkcija – premijera i predsjednika Skupštine.

Uz vladajuću SDA sa 13, skupštinsku većinu u Tuzlanskom kantonu čine DF s četiri zastupnika, ojačani Senadom Alićem, nekadašnjim članom PDA, koji sada djeluje kao nezavisni zastupnik, i Asmirom Hasićem i Emirom Salihovićem, koji su nakon napuštanja Stranke za Bosnu i Hercegovinu također nezavisni.

Napuštanje Viber-grupe

Trenutna većina je stabilna, kažu za FTV u SDA i dodaju da je priča o formiranju nove većine nametnuta kako bi se skrenula pažnja s određenih problema na federalnoj razini na Tuzlanski kanton.

”Skupštinska većina u Tuzlanskom kantonu je stabilna, Vlada radi dobro svoj posao i ova je Vlada najbolja priča u cijeloj državi. Vlada radi u kontinuitetu od prije izbora bez ijedne afere, radi konkretne stvari i zbog toga smo trn u oku”, poručuje Fahrudin Skopljak, predsjednik KO SDA TK-a.

Tako je, vjerojatno, smatraju u ovoj stranci, i trn u oku zastupnik Smajo Mandžić, koji je u prošlosti djelovao i kao nezavisni, ali i kao zastupnik PDA. Informacije koje su se pojavile u pojedinim medijima da je zbog određenih neslaganja napustio Klub SDA u Skupštini i mandat dao na raspolaganje Mandžić je za Federalnu televiziju demantirao.

“Informacije su netočne. Samo sam izašao iz viber grupe Kluba SDA, a što se tiče većine, većina nikad nije bila stabilnija”, kaže Mandžić.

To baš i nije tako

No, informacije kojima raspolaže Federalne televizija govore da to baš i nije tako i da je trenutna većina poljuljana. Neki od nezavisnih, ali i nekolicina zastupnika SDA nezadovoljna je, navodno, raspodjelom pozicija, ali i funkcioniranjem Skupštine i Vlade Tuzlanskog kantona. Neki su dio većine, kako naglašavaju, trenutno.

“Moj kolega Emir Salihović i ja smo trenutno samostalni zastupnici, a kako će dalje biti vidjet ćemo. Ali u ovom momentu mogu reći da je ova većina stabilna”, navodi Asmir Hasić, zastupnik SBiH u Skupštini TK-a.

Neki od postupaka skupštinske većine vode građane Tuzlanskog kantona u propast, smatraju u SDP-u, konkretno oni u vezi s dešavanjima oko UKC-a Tuzla, ali i oni vezani za presude Ustavnog suda u oblasti obrazovanja. To su samo neki od razloga za formiranje nove većine koja će, po svemu sudeći, biti predvođena SDP-om, iz kojeg kažu da je sadašnja Vlada populistička i neodgovorna prema građanima.

Ne perite ruke, nećete večerati

“Raduje me da se unutar jedne takve većine pojavljuje sve više ljudi koji žele da promijene takvo stanje i razgovaramo s tim ljudima kako da prevaziđemo jednu takvu situaciju. U ovom trenutku imamo vrlo jasnu sliku o Skupštini Tuzlanskog kantona – da postoji opozicija od 15 ruku u Skupštini Tuzlanskog kantona i to je osnova za pravljenje neke buduće Vlade”, kaže Dževad Hadžić, predsjednik KO SDP-a TK-a.

I dok u SDP-u tvrde da trenutna većina nije stabilna i da se intenzivno radi na formiranju nove, na šta ih je potaklo, kako kažu, nezadovoljstvo građana Tuzlanskog kantona, u SDA smatraju da je to priča bez osnova.

“Uzalud su pisanja, uzalud su radovanja opozicije i, što bi naš narod rekao: Ne perite ruke, nećete večerati”, poručuje Mandžić. “Vidjet ćemo u narednom periodu tko će večerati, a tko neće”, odgovara Hadžić.

Rekonstrukcija vlasti u Tuzlanskom kantonu nije novina, budući da u zadnjih dvadeset godina nijedna Vlada nije završila četverogodišnji mandat. Razlog su bile smjene. Po našim informacijama, jedina kočnica u formiranju nove vlasti je raspodjela pozicija, jer je za poziciju predsjednika Skupštine zainteresiran Bošnjak, isto kao i za funkciju premijera, što ustav Tuzlanskog kantona ne dozvoljava.

Podsjetimo, situacija na tuzlanskom području vezala se, kako to SDP tvrdi, i uz formiranje vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Navodno su zastupnicima DF-a stigle upute iz tuzlanskog ogranka kako se ne smije sa SDP-om ući u županijsku vlast jer bi to poremetilo neke odnose u toj županiji.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img