spot_img
spot_img
N24MagazinZanimljivostiSedam dana mora je za 42% Hrvata samo san

N24-ZANIMLJIVOSTI

Sedam dana mora je za 42% Hrvata samo san

PODIJELITE ČLANAK

Tjedan dana putovanja na godišnji ne može si priuštiti 41% Mađara, 34,2% Talijana, 33,8% Slovaka, 27,6% Poljaka, 21,9% Nijemaca, 18% Čeha, 16,7% Slovenaca i 13,8% Austrijanac, objavio je Eurostat.

Od stotinu Hrvata njih čak 42 prošle godine nisu imala dovoljno novca da bi otputovala tjedan dana na godišnji odmor, pokazuju najnoviji podaci statističkog ureda EU Eurostata, piše Večernji list.

Po ovome kriteriju od Hrvatske su u EU bili gori samo Rumunjska, Bugarska i Grčka.

Tjedan dana putovanja na godišnji odmor nije si moglo priuštiti 7,6 posto Luksemburžana, 10,2 posto Šveđana. Na dnu ove ljestvice nalaze se Rumunji kojih čak njih 62,5 posto o odlasku sedam dana na godišnji odmor može samo sanjati.

Uz Rumunjske, najgore je u Bugarskoj i Grčkoj gdje si tjedan dana putovanja ne može priuštiti 48,8, odnosno 43,8 posto građana. Uz Luksemburg i Švedsku, najbolje stoje Finska, Nizozemska i Danska, u kojima si tjedan putovanja za godišnji ne može priuštiti 12 posto građana. Prosjek EU je 28,5 posto.

Eurostat je ove podatke objavio na zahtjev ljevičarske frakcije u njemačkom Bundestagu. Prema vlastitim izjavama, 21,9 posto ljudi u Njemačkoj nije imalo dovoljno novca za jednotjedno putovanje na odmor u 2022. godini.

Prema tim podacima, najčešće su pogođeni samohrani roditelji.

U kategoriji “samac s uzdržavanom djecom” njih 42 posto u Njemačkoj ne može otići na godišnji odmor tjedan dana. Sve u svemu, češće su pogođena kućanstva s djecom (23,4 posto) nego kućanstva bez djece (20,7 posto). Pogođeni su i umirovljenici. Za njemački skup podataka intervjuirano je 40.000 ljudi.

Vođa ljevičara u Bundestagu Dietmar Bartsch nazvao je podatke za Njemačku “tužnim nalazom”.

Svatko bi trebao imati priliku otići na godišnji odmor barem jedan tjedan godišnje. Za to su potrebne veće plaće, primjerene mirovine, dosljedna politika protiv inflacije i osnovni dječji sigurnosni sustav otporan na siromaštvo u Njemačkoj, rekao je.

Tjedan dana putovanja na godišnji ne može si priuštiti 41% Mađara, 34,2% Talijana, 33,8% Slovaka, 27,6% Poljaka, 18% Čeha, 16,7% Slovenaca i 13,8% Austrijanaca.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img