N24ZdravljeSimptomi bolesti jetre: Rani znakovi koje je važno prepoznati

N24-ZDRAVLJE

Simptomi bolesti jetre: Rani znakovi koje je važno prepoznati

PODIJELITE ČLANAK

Simptomi bolesti jetre

Bolesti jetre mogu zahvatiti sve njezine djelove – jetrene stanice, žučne vodove, krvne i limfne žile. Najčešće bolesti jetre su alkoholna i virusna bolest jetre, masna jetra i oštećenje jetre ljekovima.

  • Promjene na koži upućuju na bolest jetre

Jedan od najranijih znakova koji ukazuju na probleme s jetrom su iznenadne promjene na koži. To može uključivati gubitak normalne boje kože ili pojavu žućkaste nijanse kože, te se može dogoditi da nokti ili bjeloočnice požute. Do ovih simptoma dolazi zato što jetra ne izbacuje toksine iz tijela kako bi trebala, pa se bilirubin taloži ispod kože.

  • Svrab ili preosjetljiva koža

Rani znakovi problema s jetrom mogu se pojaviti i unutar kože. To znači da se svrab na koži može s vremenom pogoršavati ili da koža postaje sve osjetljivija na dodir te da se lako upali. Održavanje vlažnosti kože hidratantnim kremama na tim područjima može ublažiti simptome.

  • Promjene u urinu i stolici mogu biti indikatori bolesti jetre

Neki ljudi mogu simptome problema s jetrom uočiti zbog promjene boje urina koji postaje tamniji i prvo posumnjati na dehidrataciju. No, ako i nakon što unesete dovoljno tekućine u tijelo urin nije gotovo proziran, vjerojatno se radi o problemu s jetrom. Također promjene u boji stolice koja može biti blijeda, krvava ili boje katrana ukazuju na poremećaj rada jetre.

  • Bolovi u trbuhu

Grčevi ili bolovi u donjem dijelu trbuha kao i pojava plinova i pritiska u trbuhu mogu biti jedan od ranih znakova poremećaja rada jetre. Ako se s vremenom problem pogorša, može se razviti i ascites. To je nakupljanje tekućine unutar trbuha koje može biti toliko izraženo da zbog pritiska na pluća onemogući disanje. Tada liječnik mora izvršiti paracentezu kako bi uklonio tekućinu iz trbuha.

  • Umor

Promijene poput slabosti, umora ili kroničnog umora, mogu također biti rani znak problema s jetrom. Tijelu je tada potrebno više odmora. Ako osjećate slabost i umor zajedno s još nekim od navedenih simptoma, svakako potražite liječničku pomoć.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

Pročitajte još