spot_img
spot_img
N24VijestiCrna kronikaSIPA uhitila tri osobe u operativnoj akciji 'Web'

Crna kronika

SIPA uhitila tri osobe u operativnoj akciji ‘Web’

PODIJELITE ČLANAK

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su  realizirali operativnu akciju „Web“, na području Sarajeva, Tuzle, Brčkog i Lukavca, kada su izvršili pretrese stambenih  i poslovnih objekata i pokretnih stvari na osam lokacija.

Slobode su lišene tri osobe koje su sprovedena u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog, priopćeno je iz SIPA-e.

Osumnjičenim pravnim i fizičkim losobama se stavlja na teret da su posljednjih nekoliko godina, s ciljem ostvarivanja protupravne imovinske koristi, plasirali na tržište Bosne i Hercegovine veliku količinu uvozne robe, koju su prodavali na način da su formirali grupu povjerljivih osoba koje su prema uputstvima osumnjičenih, preko interneta koristila Facebook, OLX prodajne portale i web shopove i na taj način vršili prodaju uvezene robe.

Roba za prodaju se nalazila u skladištima osumnjičenih osoba i većina osoba koje su objavljivala internet prodaju nisu imala nikakvog fizičkog kontakta s prodatom robom niti su imala registriranu djelatnosti.

Uskladištena roba koja je prodavana je plaćana preko žiro-računa i kao takva je prikazivana u knjigovodstvu i za istu su izdavane porezne fakture i fiskalni računi uz fakture, dok za robu koja je prodavana preko interneta i za gotov novac, kupcima nisu izdavani fiskalni računi.

Osumnjičeni su tako uspostavili sustav dvojnog knjigovodstva, na način da su pravne osobe evidentirala sve transakcije po knjigovodstvenim vrijednostima, dok za svoje potrebe uspostavili druge evidencija u koje se evidentirali stvarne prodaje. Na taj način su ostvarene drastične razlike u knjigovodstvenim i stvarnim prodajnim cijenama, kao i iskazanim i stvarnim prihodima.

Prilikom pretresa otkriveno i je i privremeno oduzeto oko 24.800 konvertibilnih maraka, 79.925 eura, šest računara, jedan laptop, veća količina poslovne dokumentacije i podataka ekstraktiranih u digitalnom obliku.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img