N24MagazinLifestyleSir vam se brzo pokvari? Vjerojatno ga pogrešno spremate, evo kako je...

Zanimljivosti

Sir vam se brzo pokvari? Vjerojatno ga pogrešno spremate, evo kako je ispravno

PODIJELITE ČLANAK
Za sprečavanje plijesni pomoći će vam malo maslinovog ili biljnog ulja, a za pravilno spremanje nije dovoljna samo plastična folija.

Sir je namirnica koja većini ljudi odgovara uz gotovo sva jela, pogotovo zbog različitih okusa i teksture. Od gaude i ementalera pa do paškog, sir se može pronaći u raznim oblicima i okusima. No, problem kod sira je što se vrlo brzo kvari, pogotovo kada ga ne spremate na ispravan način, prenosi Real Simple.

Evo nekoliko smjernica za pravilno spremanje sira:

Plastična vrećica pomoći će u očuvanju svježine sira, ali ona nije najbolji način za spremanje. Najbolji način spremanja ovisi o vrsti sira. Tvrde i ostarjele sireve najbolje je prvo omotati papirom za pečenje, a zatim staviti u plastičnu vrećicu. Plavi sir i polutvrdi sir mogu se spremiti u plastičnu vrećicu, mekani sir trebao bi se držati u plastičnoj posudi s poklopcem, svježi sir trebao bi  ostati u svojem originalnom pakiranju, uz promjenu vode svakih nekoliko dana.

Kakav god da bio, najbolje mjesto za njega je u hladnjaku u ladici gdje se inače drži povrće. Tamo je temperatura hladna i stabilna, bez mnogo promjena, stoga je idealna za namirnice poput sira.

Svaki put nakon što koristite sir, iskoristite novi komad papira za pečenje i plastični omot kako biste sačuvali njegovu svježinu. Vijek trajanja sira također ovisi o vrsti, ali glavno pravilo koje trebate zapamtiti jest – što je sir tvrđi, imat će dulji vijek trajanja.

Za očuvanje od plijesni može vam pomoći malo ulja. Jednostavno namažite sir s malo maslinova ili biljnog ulja te ga spremite u plastičnu posudu s poklopcem. Uvijek možete obrisati ulje papirnatim ručnikom te sir oprati u toploj vodi i bit će spreman za konzumaciju.

n24.ba

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

Pročitajte još