N24MagazinLifestyleŠkolske torbe: Kako ih pravilno nositi i koja težina je optimalna?

N24 Magazin

Školske torbe: Kako ih pravilno nositi i koja težina je optimalna?

PODIJELITE ČLANAK

Kad su u pitanju knjige i stvari koje djeca trebaju nositi svaki dan u školu, najbolje rješenje jesu školske torbe i ruksaci, ali pod uvjetom da se nose pravilno i da njihova težina ne prelazi neke optimalne granice.

Ruksaci i torbe za leđa dobro su rješenje zato što koriste najjače mišiće na tijelu, one na leđima i abdomenu, a kako bi ravnomjerno poduprli težinu torbe. No ako se torba ne nosi pravilno, njezina težina može izazvati bolove u leđima, zglobovima i napetost mišića.

Leđa, odnosno kralježnica sastoji se od 33 kralježnjaka. Između njih su diskovi koji funkcioniraju kao svojevrsni jastučići između kostiju kralježaka i koji umanjuju pritisak na kralježnicu. Kada je školska torba preteška, djeca se prirodno u kukovima istežu prema naprijed, luk kralježnice se savija i ona se zapravo nepravilno i neprirodno sabija, što uzrokuje bolove u leđima.

Djeca ponekad nose školske torbe teške i po 10 kilograma, a najčešće ozljede izravno povezane s preteškim teretom na leđima su istegnuća, uganuća, frakture i pomaknuća dijelova kralježnice. Čak i ako dijete neće imati nikakve trenutne posljedice od krivog nošenja školske torbe, imajte na umu da ono raste, da se kralježnica razvija i da bi se iskrivljenja nastala u dječjoj dobi mogla pretvoriti u ozbiljne probleme u odrasloj dobi. Takozvano krivo držanje u djetinjstvu vodi ka kroničnim problemima s kralježnicom i leđima u odrasloj dobi.

Kako spriječiti ozljede povezane s nošenjem teških školskih torbi?

Prije svega važno je odabrati školsku torbu ili ruksak pravilne veličine. Torba bi trebala na vrhu sjesti oko 5 cm ispod visine ramena, te padati do struka ili čak malo iznad struka. Trebala bi na ručkama koje idu preko ramena i oko struka imati pojačanja u vidu podstavljenih jastučića, a idealno i podstavljen stražnji dio koji prijanja uz djetetova leđa. Ako se ručke pravilno stegnu i podese, težina torbe će se ravnomjerno rasporediti po najjačim mišićima leđa. Dobre su i torbe koje imaju tzv. pojas koji sprečava udaranje donjeg dijela torbe po mišićima donjih leđa te dodatno fiksira težinu torbe na najjače mišiće muskulature.

Torba ne bi smjela biti teža od desetine težine djeteta. Na primjer, ako vaš prvašić ima 22 kg, torba koju nosi ne bi smjela biti teža od 2,2 kg. Stoga stavite torbu na vagu i ako je ona preteška, konzultirajte se s učiteljicom i drugim roditeljima kako bi se pronašlo rješenje u kojem bi se neke stvari mogle ostaviti u školi, odnosno smanjila težina koju dijete mora nositi doma, pa ponovno u školu.

Ako dijete nosi ruksak, uvijek ga upozorite da ga NE nosi na jednom ramenu, jer se tako težina distribuira samo na jednu stranu tijela te može uzrokovati bol u vratu, leđima i druge spomenute ozljede. Nošenje torbe na jednom ramenu je cool i odražava svojevrsni stav kojem djeca s dolaskom u pubertet teže u procesu izgradnje individualnosti, ali ipak nastavite dijete upozoravati da to nije dobro.

Kad su malena djeca u pitanju, provjerite što su sve potrpali u torbu. Oni se ponekad zbune, pa u torbu stave knjige i sitnice (najčešće i igračke) koje im neće trebati.

Povremeno pitajte dijete ima li kakvih bolova u vratu, leđima, zglobovima, koljenima, ramenima. Pitajte ga osjeća li trnce u rukama ili nogama, je li torba možda preteška. Nakon večernjeg kupanja povremeno zamolite dijete da ravno stane i pregledajte ga drži li se pravilno, prođite rukama po leđnim mišićima i pitajte ga osjeća li negdje bol. Ukoliko se problemi pojave, zatražite odmah pregled kod fizijatra. Na taj način spriječit ćete cijeloživotne probleme s kralježnicom, leđima i ispravljanje nečega što se u većini slučajeva više ne može ispraviti ili izliječiti.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

Pročitajte još