spot_img
spot_img
N24VijestiSkoro 5.500 stranaca došlo u BiH studirati, evo otkud ih je najviše

Vijesti

Skoro 5.500 stranaca došlo u BiH studirati, evo otkud ih je najviše

PODIJELITE ČLANAK

Gotovo 5 i pol tisuća inozemnih studenata studiralo je prošle akademske godine na području Bosne i Hercegovine, objavila je platforma za pretraživanje visokog obrazovanja Erudera, prenosi Bljesak.info.

Platforma je, navode iz Erudere, prikupila i analizirala zanimljive podatke o međunarodnim studentima u BiH, njihovoj nacionalnosti, vrhunskim sveučilištima u zemlji, kao i troškovima života.

Najviše Hrvata i Srba

Kako navode, prema službenim statistikama 2019./20., Bosna i Hercegovina je ugostila do 5.454 međunarodna studenta iz više od 25 različitih zemalja.

Najpopularnije nacionalnosti koje biraju BiH za svoju studij su: Hrvatska (2,188 studenata), Srbija (1,593), Crna Gora (711), Turska (584), Njemačka (52), Jordan (25), Sirija (20), Slovenija (20) Sjeverna Makedonija (20), Saudijska Arabija (17), Albanija (17) i Egipat (14).

Alma Miftari iz Erudere istaknula je razloge zašto inozemni studenti biraju BiH za studiranje.

“Sve u svemu, Bosna i Hercegovina je vrlo privlačna i gostoljubiva zemlja za međunarodne studente. Visok kvalitet studijskih programa, pristupačni troškovi života, ugodan studentski život, sigurnost i stabilnost zemlje, samo su neke od stvari koje stranci preferiraju u BiH”, rekla je Miftari.

Školarine do 4 tisuće KM

Platforma navodi da BiH trenutno ima osam javnih sveučilišta s više od 90.000 studenata upisanih na redovite i izvanredne programe na bilo kojoj od institucija.

“Javne institucije u zemlji financiraju se i upravljaju od strane vlade, s vrlo visokim standardima nastave. Sukladno tome, u zemlji postoje do 22 privatne visoke institucije, koje podjednako podučavaju značajan broj domaćih i stranih studenata s općenito visokim standardima koji su dostupni u zemlji”, priopćili su iz Erudere.

Najbolja sveučilišta u BiH prema ljestvici institucija Scimago za 2022. su: Univerzitet u Istočnom Sarajevu, Univerzitet u Sarajevu, Univerzitet u Banjoj Luci, Univerzitet u Tuzli i Sveučilište u Mostaru.

Prema troškovima, BiH je na 316. mjestu u svijetu kao zemlja koja je vrlo pristupačna za život, studiranje ili rad.

Najčešća godišnja školarina u prvom ciklusu studiranja iznosi blizu 660 KM. U drugom ciklusu godišnje naknade variraju od 440 KM do 4.000 KM, priopćili su iz Erudera.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img