spot_img
spot_img
N24MagazinLifestyleSlatka hrana prije spavanja može ozbiljno utjecati na kvalitetu sna, kaže znanost

N24 MAGAZIN

Slatka hrana prije spavanja može ozbiljno utjecati na kvalitetu sna, kaže znanost

PODIJELITE ČLANAK

Previše šećera može dovesti do debljanja ili pretilosti, uzrokovati nastanak karijesa i povećati rizik od pojave dijabetesa. Ali ima još jedan ozbiljan učinak – remeti vaš san, i to na takav način da će vas nesanica ostaviti željnima za još šećera.

Istraživanje iz 2016. godine pokazalo je da ljudi koji konzumiraju velike količine šećera imaju tendenciju manje dubokog spavanja i pokazuju veći nemir noću, a često pate i od nesanice koja nerijetko može postati i kronični problem.

Slatko stvara energiju i ometa naš san

Prema mišljenju kliničkog psihologa Michaela Breusa, poznatog i kao doktora za spavanje koji se specijalizirao za poremećaje spavanja, previše šećera dovodi do sklonosti jedenju kasnije tijekom dana jer razine šećera u krvi izmiču kontroli. To nepovoljno utječe na spavanje, a vaš poremećen san će zauzvrat proizvesti još veću želju za šećerom. Kako napominje, to je zapravo začarani krug.

”Previše šećera navečer može biti štetno za naše zdravlje. Kada jedete slatko, razina šećera u krvi raste, a gušterača oslobađa inzulin koji pomaže da se šećer vrati u stanice, dajući im gorivo za rad. Jedenje šećera kasno navečer previše vas stimulira, daje energiju i čini vas spremnim za aktivnost, ali to nije ono što pokušavamo raditi noću”, objašnjava dijetetičar Alex Evans.

Liječnik Paul Kelley, istraživač različitih obrazaca spavanja, prihvaća tezu da postoji veza između visokog unosa šećera i poremećaja sna, ali upozorava da je potrebno više podataka prije nego što se to u potpunosti definira kao pravilo.

Nesanica i želja za slatkim usko su povezane

”Loš san i konzumacija šećera ili masne hrane idu zajedno, ali postoje dokazi da to nije uvijek tako. Jedemo li slatke stvari pa zbog toga manje spavamo ili nas manje spavanja tjera da jedemo slatko?” misli Kelley.

Također napominje da prosječna odrasla osoba treba najmanje sedam sati sna noću. Ako ga ima manje, tijelo će tražiti izvore kratkoročnog povećanja energije, a kombinacija loše prehrane i lošeg sna naštetit će zdravlju.

“Imamo veliki problem sa spavanjem i još veći problem s hranom, a oni su međusobno usko povezani. Slatka hrana vjerojatno će vam poremetiti san. Osnovno pravilo je da ne smijete jesti dva sata prije nego što odete u krevet”, dodaje i usput preporučuje izbjegavanje kofeina te gašenje TV-a barem sat vremena prije spavanja.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img