spot_img
spot_img
N24MagazinZanimljivostiSrbi se žale, radnici im bježe u Hrvatsku: ‘Pa ljudi, Hrvati im...

SEZONA JE BLIZU

Srbi se žale, radnici im bježe u Hrvatsku: ‘Pa ljudi, Hrvati im daju 1200 eura za posao konobara’

PODIJELITE ČLANAK

Približava nam se početak turističke sezone, a to za Hrvatsku, čija ekonomija praktički ovisi o turizmu, znači da je krajnje vrijeme za pronalaženje sezonskih radnika. O uvjetima sezonskog rada na Jadranu kruže veoma različite priče, strani portali pišu kako su uvjeti kod nas nikad bolji, dok se mladi na društvenim mrežama žale da “deremo turiste, a da sezonskim radnicima dajemo nikad manje plaće”.

Smještaj stranih radnika u RH ubuduće će regulirati i Zakon o strancima. Taj zakon će odrediti minimalne uvjete stanovanja koji će biti 16 kvadrata po osobi, a također će produljiti trajanje radin i sezonskih dozvola. Na bosanskohercegovačkom portalu Bljesak.info pišu da su uvjeti na Jadranu nikad bolji. Navode da se za posao konobara nude plaće do 1200 eura, barmena do 1300, a za pizza majstora čak i do 2000 eura.

 

 

”Definitivno će biti problema jer neće biti dovoljno radne snage. Tamo za mjesec mogu zaraditi dvostruko više nego kod nas, a za četiri zaraditi toliko da mogu živjeti gotovo godinu dana ovdje. Zato ljudi odlaze na sezonu i kada se vrate, onda traže posao ovdje. I za sada nije problem naći posao jer svugdje nedostaje radnika”, za portal Srpskainfokomentira Goran Savanović iz Sindikata trgovine, ugostiteljstva i turizma Republike Srpske.

Hoćeš-nećeš? Nepalac će‘

Dok su komentari iz susjedstva pozitivni, naši mladi negoduju. Jedan korisnik na Redditu požalio se da traži sezonski posao, ali da ne može pronaći plaću preko 800 eura.

“Ove godine sam se odlučio za rad u sezoni, inače sam iz Osijeka i ne mogu baš naći posao ovdje i ne želim riskirati da provedem par mjeseci nezaposlen. Zanima me što se dogodilo sa sezonskim plaćama? Obavio sam već 3 razgovora za posao i nijedan posao nije plaćen preko 800 eura. Deremo turiste sve više svake godine, cijene usluga i proizvoda su abnormalno skupe na moru, a sezonskim radnicima daju nikad manje plaće. Jel svuda takvo stanje ili sam ja 3 puta potrefio prstom u go*no?”, napisao je.
Objava ovog korisnika skupila je stotinu komentara. Komentatori se slažu da su cijene smještaja i usluga na Jadranu precijenjene, a plaće radnika premale. “Pratim! Ista situacija, javio se za masu sezona ovo ljeto s obećanim plaćama od 2000 eura kad ono promjena igre pa uz smještaj i hranu mi ostaje 1200 i to ako rokam po 12 sati rada. Jedan nonić me prošli tjedan kad sam zvao za konobu pozdravio s “Hoćeš-nećeš? Nepalac će”, napisao je jedan korisnik kojem je poslodavac na duhovit način poručio da ima jeftinije radne snage od domaće.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img