N24VijestiBiHStanje na cestama 02. 12. 2021. u 06 : 20 sati: Posebna...

Vijesti

Stanje na cestama 02. 12. 2021. u 06 : 20 sati: Posebna napomena za vozače

PODIJELITE ČLANAK

POSEBNA NAPOMENA ZA VOZAČE !

U skladu s Ugovorom s JP Ceste Federacije Bosne i Hercegovine o obavljanju poslova pomoć-informacije, Bosanskohercegovački auto-moto klub – BIHAMK je obavezan da svim motoriziranim građanima koji posjeduju vozilo registrirano u Federaciji BiH pružiti tri besplatne usluge tehničke pomoći na javnim cestama godišnje, a najviše jednu uslugu tijekom mjeseca, i to na teritoriji: Unsko-sanskog, Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog, Bosansko-podrinjskog, Sarajevskog, Srednjobosanskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona. Ako se utvrdi da se kvar ne može otkloniti na cesti motorizirani građani imaju pravo i na uklanjanje neispravnih i oštećenih vozila s kolovoza do baze AMK, najbliže servisne radionice ili parkinga po zahtjevu vlasnika na udaljenost od maksimalno 3 kilometra od lokacije kvara, a u cilju nesmetanog odvijanja prometa. Vozilima koja se nalaze u kvaru izvan ceste na javnim parkinzima i prostorima za mirovanje mogu se pružiti besplatne usluge opravke vozila na licu mjesta, s tim da će prednost imati vozila koja trebaju pomoć na cesti. Vozila izvan ceste nemaju pravo na besplatne usluge prijevoza, jer ne ometaju saobraćaj za druga vozila i sudionike u saobraćaju.

U većem dijelu Bosne i Hercegovine jutros se saobraća po mokrom kolovozu, a na dionicama u višim planinskim predjelima upozoravamo na mjestimično zaleđen kolovoz.

Meteorolozi su za danas i sutra najavili intenzivnije padavine, posebno u Hercegovini i jugozapadnoj Bosni, pa vozače molimo da se na vrijeme Informiraju o stanju i prohodnosti puteva. Magla smanjuje vidljivost na širem području Livna i Glamoča, a zbog povremeno jakih udara vjetra izdvajamo područja: Ripča, Oštrelja, Laništa, Kupresa i Šuice. Skrećemo pažnju i na učestale odrone kamenja na kolovoz.

Apeliramo na vozače da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno, da vožnju prilagode trenutnim uvjetima na putu i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na putu Vrbaška-Draksenić (put koji vodi prema graničnom prelazu Gradina) obustavljen je saobraćaj za sve kategorije vozila (osim vozila kojima se vrši dostava na teritoriji općine, lokalnog stanovništva i vozila hitnih službi), a alternativni pravac je preko Banja Luke i Prijedora.

Na magistralnom putu Tuzla-Kalesija (zbog radova u tunelu Čaklovići), saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tijekom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tijekom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Zbog radova u tunelu Skela, na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf tijekom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela (krug fabrike Metaling).

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima: Olovo-Kladanj (Olovske Luke), Konjic-Jablanica-Mostar (tunel Crnaja i dionica od Komadinovog vrela do mosta Begića i Begovića), Nemila-Žepče (Želeće), Blažuj-Gromiljak (Radanovići), Doboj-Gračanica (u Klokotnici), Grude-Ljubuški (na izlazu iz Gruda) i Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica).

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Na graničnim prelazima zadržavanja su kratkotrajna.

n24.ba

PODIJELITE ČLANAK
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

Pročitajte još