N24ZdravljeŠto znači krvarenje usred ciklusa i kada se treba zabrinuti?

N24-ZDRAVLJE

Što znači krvarenje usred ciklusa i kada se treba zabrinuti?

PODIJELITE ČLANAK

Zbog brojnih upita naših čitateljica koje su u vrijeme ovulacije primijetile blago krvarenje i imale bolove u donjem dijelu trbuha te ih je zanimalo koliko je to opasno i može li se zatrudnjeti za vrijeme krvarenja, odlučili smo odgovore potražiti kod Ulle Marton, dr. med. spec. ginekologije i dr. Ksenije Krajine Pokupec fitoterapeutkinje.

Nagli pad estrogena

Ginekologinja Ulla Marton objašnjava kako bol u vrijeme ovulacije ili tzv. mittelschmerzen, ima mali broj žena te one jasno mogu odrediti jajnik na kojem se dešava ovulacija. Navodi kako bol nastaje kao posljedica podražaja potrbušnice folikularnom tekućinom, traje kratko te može biti različitog intenziteta. Također naglašava kako se pojačana bol u vrijeme nastupanja ovulacije češće javlja ženama koje su imale operativne zahvate u području male zdjelice i onima koje boluju od endometrioze. ‘Do ovulacijskog krvarenja dolazi zbog naglog pada hormona razine estrogena koji doseže svoju najvišu vrijednost u očekivano vrijeme ovulacije i time uzrokuje blagu nestabilnost sluznice maternice. Krvarenje je obično kratko, u trajanju od nekoliko sati do najviše 3 dana, oskudnijeg intenziteta i smećkaste boje i ne sprečava zanošenje. Ako ono poprimi svoju konstantu u ponavljanju i traje duže od 3 dana savjetuje se opsežnija obrada koja uključuje papa test, ciljano uzimanje bakteriološki briseva, ginekološki i ultrazvučni pregled s ciljem isključivanja mogućih drugih organskih poremećaja (miom, endometrioza, funkcionalne ciste jajnika) i naravno određivanje razine hormona iz krvi.’, rekla je doktorica Ulla Marton.

Uravnoteži hormone i smanji stres

Fitoterapeutkinja, dr. med. Ksenija Krajina Pokupec navodi kako je krvarenje unutar plodnih dana ili tzv. spotting, više manje normalna pojava koja je prisutna kod velikog broja djevojaka i žena. Pad estrogena je u ovom slučaju normalna pojava, no za neki organizam je možda malo preveliki pad pa osjetljiviji organizam može odreagirati blagim točkastim krvarenjem u sredini ciklusa. ‘Ako brojimo dane u ciklusu, onda se krvarenje javlja oko 14-16 dana, ovisno o duljini ciklusa. Spotting se može javiti i u drugoj polovici ciklusa i to pred menstruaciju, a tada je povezan s padom progesterona i propadanjem žutog tijela (corpus luteus). U svakom slučaju treba hormone uravnotežiti i smanjiti stres te se zdravije i kvalitetnije hraniti’, upozorila je dr. med. Ksenija Krajina Pokupec te savjetovala:

 • Redovno se javljaj svom ginekologu na kontrole i traži savjet.
 • Ne koristi bez savjetovanja s liječnikom, kontracepcijske pilule, hormone niti bilo kakve lijekove.
 • Ne koristi ni ljekovite biljke ako ih ne poznaješ i ako ti nije u potpunosti jasno njihovo djelovanje i kako ćeš ih kombinirati te u kojoj dozi.

Fitoterapeutkinja dr. Ksenija Krajina Pokupec donosi ti kombinaciju ljekovitih biljaka za čaj kojim možeš smanjiti stres i spriječiti nastanak plodnog krvarenja.

Recept za čaj

Sastojci:

 • list koprive
 • korijen anđelike
 • plod konopljike
 • list crvene djeteline
 • list kupine
 • korijen sladića
 • korijen valerijane
 • biljka stolisnika
 • cvijet nevena
 • rusomača

Priprema:

Sve biljke se mogu pomiješati u podjednakim količinama od 20 grama, a samo sladić u količini od 5 grama. Od pomiješanog čaja treba uzeti dvije jušne žlice, preliti kipućom vodom, prokuhati još minutu, ostaviti stajati 10 minuta i procijediti. Dnevno popiti pola litre do litru čaja. Uz biljni čaj se piju i biljne kapi od imele, nevena, valerijane ili konopljike, ali vrsta biljnih kapljica ovisi o plodnom krvarenju i razlikuje se od osobe do osobe, ovisno i o godinama i nekim drugim simptomima i dijagnozama.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

Pročitajte još