spot_img
spot_img
N24MagazinLifestyleStručnjak objasnio razliku između noćnih mora i noćnih strahova kod djece

N24 magazin

Stručnjak objasnio razliku između noćnih mora i noćnih strahova kod djece

PODIJELITE ČLANAK

Noćni strahovi mogu utjecati i na djecu i na odrasle, premda su kod odraslih puno rjeđa pojava. Problem je što osoba uglavnom ne zna da ih doživljava jer ih se ujutro najčešće ne sjeća.

“Može doći do ozbiljnih, pa čak i smrtonosnih ozljeda. Pokušaji bijega iz kreveta ili udaranje i trzaji mogu rezultirati ozljeđivanjem osobe koja to proživljava ili njenih bližnjih”, kaže dr. Rajkumar Dasgupta, asistent profesora kliničke medicine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Keck iz Južne Kalifornije.

Što su noćni strahovi?

Noćni strahovi vrsta su parasomnije, poremećaja spavanja koji uzrokuju neuobičajeno ili neobično ponašanje tijekom spavanja. Često su potaknuti stresom, groznicom ili nedostatkom sna.

Noćni strahovi nisu noćne more

Noćne more i noćni strahovi događaju se u različitim fazama ciklusa sna. Noćne more odvijaju se dok dijete spava, a manifestiraju se često brzim pokretima očiju (REM). Noćna mora nastupa najčešće u drugoj fazi sna, dok se noćni strahovi odvijaju u prvoj fazi sna, prije REM stadija.

Noćni strahovi tehnički nisu san. Dok noćna mora završava tako da se iz ne dijete probudi, iz noćnog terora se dijete ne budi i samo nastavlja dalje spavati kad epizoda završi.

Simptomi noćnih strahova

Prema Dasgupti, noćni strahovi mogu trajati od 10 do 40 minuta. Tijekom tog vremena dijete može doživjeti sljedeće simptome:

vrištanje, vikanje, udaranje nogama ili rukama
oči širom otvorene s izrazom intenzivnog straha
teško disanje, znojenje i ubrzan puls
nemogućnost buđenja
ograničeno ili nikakvo sjećanje na epizodu sljedećeg jutra
ustajanje iz kreveta, trčanje uokolo, agresivnost u slučaju sputanosti.

Uzroci noćnih strahova:

loše spavanje
kofein
promjena lijekova
spavanje u nepoznatom okruženju.

Noćni strahovi češći su kod djece nego kod odraslih i javljaju se kod 1 do 7 posto djece, ali s vremenom prerastu ovu fazu, kako piše Insider.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img