N24VijestiStupio novi njemački zakon o kontroli dobavljača: Što to znači za bh....

Vijesti

Stupio novi njemački zakon o kontroli dobavljača: Što to znači za bh. tvrtke?

PODIJELITE ČLANAK

Novi njemački zakon o lancu opskrbe, koji obvezuje tvrtke da primijene određene propise kako bi izbjegle negativne uticaje svojih poslovnih aktivnosti na ljudska prava i okoliš u svojim lancima vrijednosti unutar i izvan Europe, stupio je na snagu od 1. siječnja 2023. godine.

Direktivom je propisano da će tvrtke u djelokrugu primjene ubuduće identificirati rizike duž cijelog lanca vrijednosti, poduzimati preventivne i korektivne mjere i izvještavati o njima.

Čineći to tvrtke moraju na odgovarajući način paziti na cjelokupni lanac opskrbe.

Šta to znači za bosanskohercegovačke tvrtke?

Maida Hajdarević, iz Odjela ljudskih resursa tvrtke Ramex, kaže da su pooštreni uvjeti kada je u pitanju zaštita na radu.

-Gdje je povećana buka zbg radnih strojeva potrebno je nositi čepiće za uši, pri radu na određenim strojevima potrebno je da se nose naočale, rukavice na brušenju u lakirnici i slično, naglasila je Hajdarević za Al Jazeera Balkans.

Novi njemački zakon ima u središtu pažnje i zaštitu okoline smanjenjem zagađenja zemlje, vode i zraka. Napredak je tu moguć i ućinkovitijom upotrebom električne energije.

U suradnji sa njemačkim GIZ-om Ramex se prilagođava i tim zahtjevima.

-Odobrena su nam određena sredstva s kojima će raditi na poboljšanju rasvjete u proizvodnji, kao i uvođenju filtera i ventila na kompresorskim stanicama na koji način ćemo smanjiti potrošnju električne energije, dodala je Hajdarević.

Od 1. siječnja sve dobavljače će kontrolirati tvrtke koje zapošljavaju više od 3.000 radnika, kojih je gotovo 900. Od 2024. istu obvezu imat će tvrtke s više od 1.000 zaposlenih, kojih je oko 4.800.

Svaka od njih svom dobavljaču delegirat će što sve mora ispuniti.

-Postojaće neki vremenski period, u dogovoru s njemačkim partnerom definirat će plan koji će se realizirati, stavku po stavku prekontrolirati i implementirati, kaže Azra Ramić iz Predstavništva njemačkog gospodarstva u BiH (AHK).

Oni koji zakon ne budu poštovali ili ispunili zahtjeve mogli bi ostati bez izvoza za njemačko tržište – izuzetno važno za bosanskohercegovačke tvrtke.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

Pročitajte još