spot_img
spot_img
N24VijestiBiHTajni sastanak Zorana Milanovića i Milorada Dodika na Hvaru

N24 vijesti

Tajni sastanak Zorana Milanovića i Milorada Dodika na Hvaru

PODIJELITE ČLANAK
Na Hvaru se nije ni raspakirao, a gosti su predsjedniku Milanoviću već počeli stizati. I to ne bilo kakvi. Dnevnik Nove TV doznaje da je u predsjedničku rezidenciju na Hvar stigao šef Republike Srpske Milorad Dodik sa šesteročlanom pratnjom. Potom je uslijedilo cjelodnevno druženje. Tek kada je Dnevnik Nove TV Ured predsjednika suočio s informacijama, poslali su ekspresno priopćenje. Detalje doznaje reporterka Sanja Vištica.

U potpunoj tajnosti, bez službene najave, Milorad Dodik stigao je jutros na Hvar. U opuštenom izdanju zaputio se na druženje s predsjednikom. Krenuo je jutros iz Banje Luke. Let je trajao otprilike sat vremena. Sletio je na heliodrom u Hvaru.

Tamo su Dodika i društvo, daleko od očiju javnosti, čekale spremne limuzine. Osiguranje se pobrinulo za njihovu sigurnost. Sve nedaleko od predsjednikove ljetne rezidencije. Tamo se nije moglo puno vidjeti. Privatnost su čuvale bogate krošnje.

Kako Dnevnik Nove TV neslužbeno doznaje, Dodik i Milanović zaputili su se na otok Zečevo.

I osoblje tamošnjeg restorana u kojem su se – prema njihovim informacijama gostili i razgovarali – zakopčano. Pa na izravno pitanje o poznatim gostima kažu – ne smiju o tome govoriti zbog sigurnosti.

Ured predsjednika pobrinuo se da sve bude pod velom tajne.

“Ako je privatna posjeta, i taj čovjek Dodik vjerojatno ima i svoj neki život. A ako je politička posjeta, što se tiče nekih pitanja država, onda bi trebalo biti objavljeno”, smatraju Jelena i Jovana iz Srbije.

Ekipa Dnevnika Nove TV pitala je Ured je li sastanak služben i zašto javnost nije obaviještena. No, netom prije Dnevnika iz ureda je stiglo priopćenje. Kažu razgovaralo se o aktualnoj situaciji u BiH i odnosima s Hrvatskom.

Nakon upita – stiglo priopćenje

Priopćenje iz Ureda predsjednika prenosimo u cijelosti:

“Predsjednik Republike Zoran Milanović sastao se danas s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom. Na radnom sastanku, koji je održan na Hvaru, predsjednik Milanović i gospodin Dodik razgovarali su o aktualnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i odnosima te susjedne države s Republikom Hrvatskom.

U tom kontekstu, posebno su razgovarali o potrebi uspostave funkcionalne i efikasne vlasti u BiH koja će osigurati ravnopravno sudjelovanje legitimnih predstavnika sva tri konstitutivna naroda. Gospodin Dodik informirao je predsjednika Milanovića o razgovorima i procesima kojima se pokušava riješiti institucionalna i politička kriza u BiH, pri čemu su se složili kako je to nužno kako zbog dobrobiti sva tri naroda u BiH, tako i zbog ubrzavanja europskih integracija BiH.

Republika Hrvatska podržava i pozdravlja sve dogovore legitimnih političkih predstavnika triju naroda u BiH koji osiguravaju njihovu ravnopravnost, stabilnost BiH i njen europski put“, navode u priopćenju Ureda predsjednika Milanovića.

Za Vladu i HDZ ovo nije normalna situacija

Za Vladu i HDZ ručak s Dodikom i nije baš normalna situacija, posebno dok se, kažu, dobar dio zemlje bori s posljedicama oluja.

Saborski zastupnik Damir Habijan je rekao: “Sam sebi skače u usta. S jedne strane govori o izvanrednom stanju, s druge putuje na godišnji i kao što vi kažete, prema vašoj informaciji, sastaje se s nikim više nego s Dodikom”.

Na pitanje podsjeća li ga to na put u Albaniju, odgovara: “Pa što se tiče predsjednika Milanovića, očito u nečem ima kontinuitet”.

Prije tri godine Milanović je bio pod povećalom zbog putovanja u Albaniju. Posjet je prvo najavljen kao privatni, a onda se naknadno objašnjavalo da je službenog karaktera.

Promaknulo nije zato Dnevniku Nove TV kada je Dodik prije 10 mjeseci nenajavljeno stigao na Banovinu. Tada je posjetio prve kuće obnovljene novcem Republike Srpske. No, sada je došao kod predsjednika.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img