N24VijestiBiHTijekom 2021. u BiH uvezeno antidepresiva u vrijednosti od 22 milijuna KM

N24-VIJESTI

Tijekom 2021. u BiH uvezeno antidepresiva u vrijednosti od 22 milijuna KM

PODIJELITE ČLANAK

Stanovnici BiH sve više koriste antidepresive ili drugu suportivnu terapiju u kako bi se nosili s izazovnim socioekonomskim okolnostima koje pogađaju cijeli svijet.

Prema podacima Državne agencije za lijekove i medicinska sredstva, vrijednost uvezenih i proizvedenih antidepresiva i lijekova za smirenje lani je bila oko 22,6 milijuna KM.

Porast potrošnje antidepresiva veći je za 14% u odnosu na 2017. godinu.

Kao dodatak prehrani često se koriste prirodni sedativi koje, iako nemaju negativnih posljedica, treba uzimati prema savjetu stručnjaka, liječnika ili ljekarnika.

Onog trenutka kada se kod čovjeka stvore negativne pretpostavke, u smislu da mu padne motivacija, da nema inicijative, da nema podršku za svoje perspektivne ideale, tada ti ljudi padaju u stanje apatije koja polako prelazi u depresiju. Depresija je praktički negacija života, a sama riječ znači da je osoba ispod granice života koja se očekuje u smislu vitalnosti i pretpostavki da živi lijepo i primjereno u svom biću, zatim u svojoj okolini, obitelji, susjedstvo i tako dalje, dr. . Mevludin Hasanović, specijalist psihijatrije.

Istaknuo je kako sve to dovodi do pada kvalitete života i mogućnosti sagledavanja ispunjenja života u perspektivi, zbog čega dolazi do kretanja ‘prema dolje’, odnosno negativnog konteksta življenja.

Pomoć je moguće pronaći u najbližim centrima za mentalno zdravlje koji u Bosni i Hercegovini djeluju pri domovima zdravlja, a u kojima rade psiholozi, psihoterapeuti, neuropsihijatri i psihijatri.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

Pročitajte još