N24MagazinLifestyleTinejdžerske ljubavi su osjetljiva tema. Stručnjaci ponudili savjete za roditelje

N24 magazin

Tinejdžerske ljubavi su osjetljiva tema. Stručnjaci ponudili savjete za roditelje

PODIJELITE ČLANAK

Tinejdžerima se prva veza može činiti kao najvažnija stvar na svijetu – a ako je prekinu, to doživljavaju kao kraj svijeta. I dok njihovi mnogo iskusniji roditelji od samog početka vide da neke veze vjerojatno neće potrajati, to nije nešto što stvarno mogu reći svojoj djeci. Zapravo, može biti vrlo teško znati što uopće reći, kao, i trebaju li uopće išta reći.

“Može biti teško uspostaviti skladan odnos sa svojim djetetom tinejdžerom”, kaže savjetnica Holly Roberts. “Vjerojatno će mu razgovor biti težak kao i vama i možda neće odgovarati na pitanja, osjećajući se kao na ispitivanju. Vaše dijete možda još uvijek pokušava samo shvatiti što se događa pa bombardiranje pitanjima možda nije najbolja ideja, jer tako može doživjeti da ga se opterećuje, umjesto da ima podršku.” Evo što ona savjetuje:

Nemojte trivijalizirati njegovu vezu

Ako vam se vaš tinejdžer ipak otvori, nemojte ga ismijavati ili trivijalizirati njegovu vezu, savjetuje Roberts. “Malo nježnog zadirkivanja možda djeluje bezopasno, ali on vjerojatno u svemu tome ne vidi ništa zabavno i njemu je njegov ljubavni život ozbiljan i stvaran. Pristupite mu tako da se postavite na njegovu razinu i pokušajte razumjeti kroz što prolazi”, rekla je.

Budite tu za njega

Roberts naglašava da su tinejdžeri pametni i što ih više slušate i stvarno čujete što govore, to će više shvatiti koliko ih podržavate. “Postanite sigurno utočište za svoje dijete tako što ćete mu dati do znanja da može razgovarati s vama i da nijedna tema nije zabranjena”, kaže ona. “Možete mu reći da možda nemate sve odgovore, ali vi ste tu da mu pomognete da to riješi.”

Ne pričajte o vremenu kad ste bili tinejdžer

Možda vam se čini kao da ste imali slična iskustva kao i vaš tinejdžer kad ste bili u tim godinama, ali istina je da se vaš tinejdžer vjerojatno neće povezati s onim što ste vi prošli. “Svi smo mi stari u usporedbi s našim tinejdžerima (ili barem oni tako misle), a kada pričamo priče o svojoj prošlosti, razgovor je usmjeren na nas, a ne na njih. Držite naglasak na njima i njihovim iskustvima i ponudite mnogo empatije”, kaže Roberts.

Poštujte njihovu privatnost

“Većina tinejdžera želi privatnost”, ističe Josh Smith, obiteljski savjetnik i savjetnik za parove. “Razgovori o seksu i vezama između roditelja i djece općenito su prilično neugodni, a tinejdžerima koji su prvi put u vezi, bilo da uključuje seks ili ne, može biti neugodno razgovarati o tome s roditeljima. Pokažite da ste tu za njega ako mu treba razgovor, ali nemojte mu se pretjerano nametati”, objasnio je Smith.

Budite podrška ako nešto krene po zlu

Mnoge su tinejdžerske romanse intenzivne, ali kratkotrajne, a Smith kaže: “Kad dođe do prekida veze, to je vrijeme kada bi djetetu stvarno mogla trebati podrška i puno pozornosti.”

Nemojte reći “ima još puno riba u moru” ni “pronaći ćeš nekoga novog”

Ako svom tinejdžeru objasnite da će upoznati još puno ljudi i da će se opet zaljubiti, vjerojatno se neće osjećati bolje. “Možda će roditelj biti u iskušenju da govori iz perspektive životnog iskustva, ali ne znam koliko bi to bilo korisno, jer dijete nije imalo to iskustvo i neće se moći s njim povezati. Najbolje je da se roditelj stavi u djetetovu kožu i kaže mu ‘Razumijem kako se osjećaš'”, kaže Smith.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

Pročitajte još