spot_img
spot_img
N24VijestiBiHTrgovkinje u Novom Travniku o neradnoj nedjelji: Djece smo željne ostale

Trgovkinje u Novom Travniku o neradnoj nedjelji: Djece smo željne ostale

PODIJELITE ČLANAK

Otprilike trećina Novotravničana svaku nedjelju provede na poslu, najveći dio njih u trgovinama,piše Avaz.ba

To bi se u narednom razdoblju moglo promijeniti, s obzirom na to da je Općina Novi Travnik krenula u pripreme za proces proglašenja nedjelje neradnim danom. Radnici u većini podržavaju ideju.

Poslovni podaci

– Djeca narasla, ni osjetila nisam. Željna sam ostala poigrati se s njima. Preporučila bih da pogotovo žene ne rade nijednu nedjelju, da taj dan provedu sa svojom obitelji. A ne kao mi što smo to radile godinama, željne svoje djece ostale – kazala nam je novotravnička trgovkinja koja je željela ostati anonimna.

Slično razmišljaju i građani koji su kazali kako bi nedjelja trebala biti slobodan dan i da se treba zabraniti rad trgovinama i nekim drugim djelatnostima.

Iz lokalnog preduzeća kazali su nam kako poslovni podaci pokazuju da u općinama u kojima je rad nedjeljom već zabranjen ne dolazi do pada prometa.

To je jedan od glavnih argumenata načelnika Stjepana Duje, čiji je motiv zaštititi prava radnika.

Javna rasprava

– Općina će krenuti u proceduru izrade nacrta odluke o radnom vremenu određenih djelatnosti, posebno se to odnosi na trgovine. Nakon donošenja odluke imat ćemo javnu raspravu, potom po završetku javne rasprave i donošenje konačne odluke u smislu zaštite prava radnika na neradnu nedjelju. Rad nedjeljom iziskuje veći trošak za gospodarske subjekte nego što je to rad nedjeljom. U onom dijelu gdje možemo utjecati da pomognemo u zaštiti prava radnika, upravo je to namjera i nakana i Općinskog vijeća i Općine Novi Travnik – rekao je Dujo.

n24.ba

 

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img