N24VijestiTrumpovi dokumenti koje je zaplijenio FBI govore o nuklearnim sposobnostima jedne zemlje

Vijesti

Trumpovi dokumenti koje je zaplijenio FBI govore o nuklearnim sposobnostima jedne zemlje

PODIJELITE ČLANAK

Među dokumentima koje je FBI pronašao u pretrazi imanja bivšega američkog predsjednika Donalda Trumpa na Floridi bio je i dokument u kojemu su opisane obrambene sposobnosti jedne vlade, uključujući i njezine nuklearne sposobnosti, izvijestio je The Washington Post.

“Dokument koji opisuje vojne snage strane zemlje, među kojima i njezine nuklearne sposobnosti”, pronađen je među brojnim klasificiranim dokumentima koje je savezna policija pronašla u istrazi provedenoj u kući bivšega američkog predsjednika, piše The Washington Post.

List se u izvješću poziva na osobe upoznate s istragom, ali ne navodi o kojoj je vladi u dokumentu riječ niti je li ona neprijatelj ili prijatelj Sjedinjenih Država. Trumpovi odvjetnici i ministarstvo pravosuđa nisu bili dostupni za komentar tih navoda, navodi Reuters.

Zaplijenjeno više od 11.000 dokumenata

Prema podacima suda, FBI je zaplijenio više od 11.000 dokumenata i fotografija u pretrazi provedenoj 8. kolovoza na Trumpovom imanju Mar-a-Lago.

Među njima je 18 dokumenata koji su klasificirani kao “vrlo tajni”, više od 50 kao “tajni” i 31 kao “povjerljiv”.

The Washington Post navodi da neki od njih sadrže podatke o američkim operacijama klasificirane kao “vrlo tajne”, kojima ne mogu pristupiti čak ni osobe s ovlastima za pristup takvim podacima, nego za njih moraju imati posebne ovlasti, prenose agencije.

Pristup nekima od tih dokumenata toliko je ograničen da ih čak ni neki od najviših dužnosnika za nacionalnu sigurnost iz Bidenove administracije nisu ovlašteni pregledati. Američko ministarstvo pravosuđa pokrenulo je istragu protiv Trumpa jer je odlazeći iz Bijele kuće u siječnju 2021. uzeo neke dokumente i odnio ih u Mar-a-Lago.

U ponedjeljak je savezni sudac prihvatio Trumpov zahtjev da imenuje neovisnog stručnjaka koji će pregledati dokumente zaplijenjene u okviru FBI-eve istrage, što bi moglo produljiti istragu.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

Pročitajte još