N24VijestiTuristi se vraćaju u Hercegovinu, pripremaju se novi projekti

Vijesti

Turisti se vraćaju u Hercegovinu, pripremaju se novi projekti

PODIJELITE ČLANAK

Turisti se polako vraćaju u Mostar i Hercegovinu, a Turistička zajednica HNŽ najavljuje nove projekte kako bi ih što duže zadržala na ovom području te svoje turističke destinacije predstavila u što boljem svjetlu.

Zamjenik direktora Turističke zajednice HNŽ Semir Temim ocijenio je kako je predsezona dobro krenula, te da se još od nove godine vidjelo da će biti bolja od prethodne dvije.

– Najave za ovu sezonu su bile dosta dobre i ova predsezona je također dobro krenula. Vidjeli smo to i organiziranim dočekom Nove godine u Mostaru kada su svi kapaciteti bili 100 posto popunjeni, što nam je dalo novu nadu da će ova godina biti puno bolja. Predsezona je dosta dobro krenula i lijepo vrijeme je privuklo veliki broj turista u našu županiju. Na prvom mjestu su to bili domaći turisti iz BiH, a također je bio povećan broj i turista iz regije – ustvrdio je.

Zabilježen je i veći broj dolazaka organiziranih grupa koje svakodnevno dolaze u Mostar, Međugorje i druge destinacije unutar HNŽ tako da i s te strane, kaže Temim, možemo biti izuzetno zadovoljni.

– Vrlo brzo počinje i prava ljetna sezona, očekivanja su još uvijek dobra, međutim naravno da će agresija Rusije na Ukrajinu sigurno uveliko utjecati jer jednostavno više ne možemo planirati kakav će razvoj situacije dalje biti. Nemamo nekih naznaka otkazivanja već dogovorenog, a isto tako nemamo neke informacije da se povećava buking, tako da sve ovisi kako će se ova situacija razvijati širom Europe – naglasio je.

Navodi kako postoji veliko zanimanje za BiH, za HNŽ te se nada da rat u Ukrajini neće previše utjecati na domaći turizam.

Brendiranje Hercegovine

– Zadnjih par godina prije pandemije turizam u našoj županiji je bio na vrhuncu, bili smo turistička destinacija koja je bila posjećena tijekom čitave godine i mi u Turističkoj zajednici uspjeli smo brendirati Hercegovinu kao jednu pravu turističku regiju – naglasio je.

Dalje dodaje kako je veliki broj ljudi prepoznao turizam kao granu gospodarstva od koje se može dobro živjeti te da je širom županije bio i veliki broj manifestacija i događanja tako da je sve to na neki način bio magnet ne samo da turisti dođu nego da se i što duže zadrže na ovim prostorima.

– Dobro smo uspjeli u tome tako da još uvijek mislim da je rano za taj neki puni povratak i oporavak turističkog tržišta, ali se turizam u svakom slučaju vraća – poručio je.

Novi turistički proizvodi

Zamjenik direktora Turističke zajednice HNŽ najavio je i nove projekte koji bi trebali krenuti od ljeta.

– Vrijeme pandemije smo iskoristili da radimo na razvoju novih sadržaja i projekata. Ovog ljeta izaći ćemo i s novim turističkim proizvodom, vezano za ronilački turizam u ovoj županiji na našim rijekama i jezerima. To je jedan projekt koji radimo u sklopu prekogranične suradnje s Dubrovnikom iz Hrvatske i Kotorom iz Crne Gore čija je vrijednost pola milijuna maraka. Drugi projekt u sklopu prekogranične suradnje uključuje obnovu gradske banje u Mostaru koja je također kulturno-povjesni spomenik i nju ćemo staviti u funkciju – kazao je.

S partnerima iz Hrvatske i Crne Gore najavljuju i plavu propusnicu koja će vrijediti za posjete muzejima i određenim mjestima u Mostaru, Dubrovniku i Kotoru.

– Turista gdje god da je kupi moći će s njom da obiđe sva ta mjesta – naglasio je Temim, napominjući kako će ona također biti u opticaju od ljeta.

Ističe kako su i Grad Mostar i ostali gradovi i općine uveliko krenuli s pripremama za ovu turističku sezonu i da je jako važno imati što više sadržaja, događanja i novih turističkih proizvoda koji imaju za cilj da zadrže turiste.

– Ukoliko je manji broj turista, a povećamo broj noćenja mislim da će to biti veliki uspjeh i ja se tome upravo nadam i to najviše očekujem – poručio je Temim.

Govoreći o nedavno usvojenom Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o turističkim zajednicama i unapređenju turizma u HNŽ, kojim će se omogućiti reaktiviranje turističkih zajednica u jedinicama lokalne samouprave, kazao je kako nikada nisu bili protiv osnivanja općinskih turističkih zajednica, ali da nije siguran hoće li općine moći financirati njihov rad.

– Mislim da nismo još uvijek toliko razvijena turistička destinacija koja će moći na neki način ponijeti toliki broj turističkih zajednica, ali za to sam da se formiraju. Nisam siguran hoće li sve općine moći financirati te turističke zajednice, vjerujem možda da će moći Mostar, Čitluk, Neum, dok za ostale nisam siguran – ustvrdio je Temim.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

Pročitajte još