spot_img
spot_img
N24VijestiBiHTužiteljstvo ZDŽ: Fuad Kasumović je u bjekstvu

Vijesti

Tužiteljstvo ZDŽ: Fuad Kasumović je u bjekstvu

PODIJELITE ČLANAK

Tužiteljstvo Zeničko-dobojske županije se oglasilo povodom informacija o akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) koja je, između ostalog usmjerena i na gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića. Oni su kazali da je Kasumović u bjekstvu.

Policijski službenici SIPA-e su započeli jutros pretrese na 11 lokacija zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela organizirani kriminal, zlouporaba položaja ili ovlasti, oštećenje povjeritelja, prouzročenje stečaja i nesavjesan rad u službi. Pretreseni su privatni objekti gradonačelnika Zenice kao i neke službene prostorije. Do sada je uhićeno nekoliko osoba, među kojima, kako prenosi portal Klix, nije Fuad Kasimović s obzirom na to da ga nisu pronašli u obiteljskoj kući niti na radnom mjestu. No, on se oglasio na svom Facebook profilu napisavši da se nalazi “pod pratnjom policijskih službenika” u Zenici.

Ovo je demantirano iz Tužiteljstva Zeničko-dobojske županije. “Za ovo Tužiteljstvo Fuad Kasumović se nalazi u bjekstvu”, naglasili su oni.

Akcija SIPA-e rezultat je višemjesečne istrage protiv Fuada Kasumovića i drugih koji su osumnjičeni za krivična djela koja se dovode u vezu s poslovanjem Zenicatransa. Među uhićenima u današnjoj akciji su i bivši gradski pravobranitelj Zlatko Osmanović, bivši direktor Zenicatransa Besim Husaković, kao i bivši predsjednik Nadzornog odbora tog poduzeća Vahdet Drino te drugi.

nače, sredinom kolovoza SIPA je izvršila pretres u Gradskoj upravi Zenice, odakle je izuzeta dokumentacija vezana za Zenicatrans – prijevoz putnika d.d. u stečaju i Računovodstvo d.o.o. u Zenici, a Federalna uprava policije još početkom siječnja ove godine Županijskom tužiteljstvu Zeničko-dobojske županije dostavila je izvješće o počinjenim krivičnim djelima Fuada Kasumovića i drugih i to zbog krivičnog djela udruživanja radi činjenja krivičnih djela zlouporabe položaja ili ovlasti, krivičnog djela zlouporabe ovlasti u privrednom poslovanju te krivičnog djela prijevare u privrednom poslovanju.

Naime, u svemu tome je sporno na koji način je Fuad Kasumović kao prvi čovjek Zenice autobusnu stanicu Zenicatransa prepisao na Grad Zenicu, a potom je izdao pravnim osobama. Grupa više osoba koje su bile meta istrage SIPA-e se tereti, navodno, da je oštetila ovo poduzeće za višemilijunski iznos.

n24.ba

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img