spot_img
spot_img
N24VijestiBiHU Goraždu izgrađena solarna elektrana specijalne konstrukcije, prva ove vrste u BiH

Gospodarstvo

U Goraždu izgrađena solarna elektrana specijalne konstrukcije, prva ove vrste u BiH

PODIJELITE ČLANAK

Prije dvije godine u Goraždu je počela izgradnja solarne elektrane sa specijalnom podesivom čeličnom konstrukcijom, prve ove vrste u BIH i to na lokalitetu Jabuka-Deševa, na 900 metara nadmorske visine.

U izgradnju je goraždanska firma A&A SEnergy d.o.o., čiji je vlasnik Haris Salković, investirala oko 60.000 maraka, a trenutno očekuje priključenje na elektronaponsku mrežu.

I dok se rijetki odlučuju investirati u slične projekte obnovljivih izvora energije, Salkoviću je ideja od početka bila privlačna, jer je riječ o dugoročnoj investiciji koja se isplati, a istovremeno ima pozitivan utjecaj na okoliš. Također, lokalitet Jabuke je izuzetno pogodan.

“Ugradili smo najkvalitetnije panele i konstrukciju panela domaće proizvodnje. Realizacija traje duže zbog dosta dozvola koje je trebalo prikupiti, ali trenutno očekujemo da se elektrana pusti u pogon”, kaže Salković.

Pojašnjava da proizvodnja električne energije u solarnim elektranama ne ovisi samo o tome da li je dan vedar ili oblačan, već i od ugla upada solarnih zraka na silicijski panel.

“Najbolji prinosi su kada zraci dolaze pod pravim uglom, a pošto mi imamo godišnja doba, tj. sunce je zimi u podne na oko 22, a ljeti na oko 70 stepeni u odnosu na površinu zemlje, ugao upada zraka se mijenja kako od doba dana, tako i ovisno o godišnjem dobu. U vrijeme skupih solarnih panela proizvodile su se i instalirale posebne konstrukcije koje su automatski podešavale nagib i orijentaciju panela prema suncu u toku cijelog dana, kao suncokret. Desetak takvih je instalirano i u solarnom parku Hodovo kod Stoca. Međutim, takve konstrukcije su veoma skupe, glomazne i zahtjevne za održavanje pa se odustalo od daljnje ugradnje. Prilikom odabira opreme za našu elektranu, domaća BiH firma specijalizovana za solarne elektrane, EMT SOLAR iz Sarajeva, ponudila nam je sezonsku podesivu konstrukciju koju četiri puta godišnje podesimo na jedan od položaja i time dobijemo optimalni nagib panela prema suncu. U odnosu na konstrukcije koje imaju jedan fiksni, stalni nagib, ovo povećava prinose za 15-20 posto”, pojasnio je Salković.

Inžinjeri EMT SOLAR-a jedino su bili zabrinuti zbog mogućih udara vjetra i velikog opterećenja snijega na Jabuci, ali su za kratko vrijeme pronašli rješenje.

Posebna projekcija

“Ojačana je konstrukcija od čelika, koja je projektirana posebno za ovu lokaciju. Kada je urađena montaža, vidjeli smo da su elementi izuzetno snažni i robusni, ali da zadržavaju funkciju sezonskog podešavanja, što nam je bilo veoma bitno”, pojasnio je Salković.

Na području Goražda ovo je druga solarna elektrana pa je i administracija gradske uprave imala određena iskustva, što je donekle olakšalo procedure.

“Ovdje se radi o mikropostrojenju na koje se primjenjuju posebne skraćene procedure, što je novo iskustvo i za nas i administraciju. Uz podršku EMT SOLAR uspjeli smo uvesti projekt u završnu fazu, uglavnom su nas dočekali i pozitivni komentari, a ljudi pitaju koliko sve košta, kako mogu graditi itd. Jer solarne elektrane zauzimaju malo prostora i nikom ne smetaju, niti imaju negativan utjecaj na okolinu. Nema buke, hemikalija, izduvnih gasova. Paneli su napravljeni od stakla, aluminija, plastike i silicija, koji se proizvodi iz pijeska, pa je ovo proizvod koji ne zagađuje okolinu. Veliki broj kuća na Zapadu je pokriven panelima, a znate koji su strogi kriteriji za ugradnju materijala u stambenim objektima u nekim EU zemljama. Prostor između redova panela je slobodan pa je veliki broj elektrana ostao u funkciji ograđenih pašnjaka za ovce”, pojašnjavaju nam u ovoj goraždanskoj firmi.

Solarne elektrane su investicija koja se sporo, ali sigurno isplati ovisno o tome kada gradite i koju otkupnu cijenu dobijete od Operatora za OIEKiEK, isplativost je za četiri do osam godina, pojašnjeno je za Klix.ba.

Dugoročna investicija

“S obzirom na to da je životni vijek solarne elektrane oko 25 godina, prihodi su dugoročno osigurani, a i lokalna zajednica ima koristi jer od naknada koje plaćaju svi potrošači električne energije iz Goražda, ovim projektom će se jedan dio tog novca vraćati nama, a ne kao do sada, gdje građani Goražda plaćaju u zajedničku kasu operatora, koja se prazni najvećim dijelom za solarne elektrane u Hercegovini. Nakon našeg pokrenuto je još nekoliko projekata koji su u fazi pribavljanja dozvola, a iskreno se nadamo da će se svi koji žele investirati u sigurne i dugoročne projekte energetskih postrojenja uložiti u solarnu energiju. Koliko smo upoznati, menadžment jedne velike firme u Goraždu je s našim isporučiocem već započeo aktivnosti na izgradnji solarnih elektrana na krovovima svojih postrojenja”, kazali su nam u A&A SEnergy.

Prema ocjeni stručnjaka iz EMT SOLAR, planine oko Goražda su idealne za investiranje u izgradnju solarnih elektrana. Naime, solarne elektrane bolje rade pri nižim temperaturama pa oni očekuju da će i ova elektrana bolje raditi ljeti nego elektrane u Hercegovini, koje se pri visokim temperaturama pregrijavaju i smanjuju prinose.

“Naša cijela zemlja, od Save do mora, je premium područje za pogon solarnih elektrana. Hercegovina je do sada bila najatraktivnije područje u regionu, bolje i od Hrvatske, a pogotovo Srbije, koja je tek ove godine usvojila liberalniji zakon za gradnju solarnih elektrana. Izuzetno povoljne zakonske okvire do 2014. prepoznali su mnogi investitori pa su iskoristili klimatske povoljnosti Hercegovine za gradnju solara, dok su u Bosni uglavnom investirali u mini hidroelektrane. Pod pritiskom javnosti fokus investitora u Bosni se sada prebacio na solare, uglavnom na postrojenja reda stotina kilovata i megavata”, pojašnjava Ekrem Mušić, stručnjak za solarne elektrane.

Komplikovane procedure

Kaže da je ipak najveća prepreka komplikovana administrativna procedura dobijanja dozvola, zbog čega su mnogi investitori, naročito oni s manjim kapitalom, odustajali na samom početku.

“Izlaskom na tržište tehnoloških firmi kao što je naša, koja posvećuje pažnju velikim, ali i manjim investicijama, kao što su mikro postrojenja do 23 kW, izgradnja malih solarnih elektrana je i u Bosni uzela maha, pa smo samo ove godine na području Srednjobosanskog bazena izgradili više od 30 takvih elektrana. Neki od ovih investitora su uspjeli zatvoriti investiciju i ispod 30 hiljada KM uloženih sredstava. Naravno, imamo i projekte u razvoju koji su reda desetina megavata, s investicijama koje se mjere desetinama miliona, gdje su partneri iz Njemačke preporučili našu firmu investitorima. Pandemijska kriza je pokazala da su investicije u solarne elektrane veoma dobar izbor, povoljnih kreditnih linija ima dovoljno, ali je jedini problem komplikovana procedura dobijanja dozvola”, pojašnjava Mušić.

Ipak, dodaje da su dva najvažnija faktora za sigurne prihode dugoročno osigurana, sunce svako jutro izlazi “na posao”, a cijena električne energije svake godine raste.

n24.ba

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img