spot_img
spot_img
N24VijestiBiHU Mostaru obilježena obljetnica oslobađanja vojarne “Stanislav Baja Kraljević”

N24

U Mostaru obilježena obljetnica oslobađanja vojarne “Stanislav Baja Kraljević”

PODIJELITE ČLANAK
Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća, te otkrivanjem spomenika “Zore slobode” kojeg je izradio hrvatski akademski kipar Kuzma Kovačić, u utorak je u Mostaru u okviru manifestacije “Lipanjske zore 1992.- 2024.” obilježena 32. obljetnica oslobađanja vojarne “Stanislav Baja Kraljević” u Mostaru.

Imena poginulih branitelja u zapisu su ovog spomena, sve su ih krasile vrline koje rijetki imaju. Njihove su pogibije, hrabrost i junaštvo toliko puta prepričane, toliko puta su nas ostavile bez daha i zamišljene, ali s velikom zahvalom. Od Vukovara preko Kupresa, Livna, Stoca, Čapljine, Mostara, Jablanice, Rame, Konjica, Jajca pa sve do Posavine, svugdje se boj bio, viteštvom narod branio, krv se za slobodu prolijevala.

Danas to, kao i svaka prošlost, zvuči arhaično, rekli bi neprimjereno, no zapitajmo se je li bol očeva i majki, tuga supruga i plač djece neprimjeren ili je stvarna i u svakoj misli na ta vremena ponovno probuđena u svojoj punini koja traje. Mi znamo kakva je to tuga, ali znamo i da je to ponos, kazao je umirovljeni general HVO-a Stanko Sopta Baja.

Podižući svi zajedno ovaj spomenik dijelom smo tu obvezu i ispunili, no njena punina je novi život, nova mladost koja se rađa u slobodi, koja pamti imena i osmijehe naših vitezova, koja se divi njihovoj hrabrosti, zahvaljuje za njihovu ljubav koju su nam podarili.

Hvala svima koji su na bilo koji način sudjelovali u ovom činu zahvalnosti. Ovaj zlatni štit znak je koji nas prati kroz stoljeće, on svjedoči da smo tu, tu ostajemo, jesmo i bit ćemo narod koji ne napada, ali brani i čuva svoje. Neka nam je svet svaki čovjek i radujmo se svakom danu, dostojni budimo žrtve koja se prinijela za našu slobodu. Neka su nam čestite Lipanjske zore slobode, naglasio je Sopta.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Ivan Anušić istaknuo je kako mu je čast što je danas u Mostaru odao počast hrvatskim braniteljima.

Oni su dali sve što su imali za slobodu hrvatskog naroda i hrvatsku državu. To je narod koji je stoljećima čekao svoju neovisnost, državu i životni prostor, narod koji je stoljećima krvario i ginuo za ovo što danas imamo. Zahvaljujući upravo tim ljudima, hrabrosti i spremnosti na tu žrtvu koju su dali, a to je život, danas imamo hrvatsku državu, domovinu, zastavu, himnu, zakone i budućnost za one koji dolaze nakon nas, a to su djeca koja nakon nas trebaju živjeti i uživati u dugom miru koji su im svojom žrtvom osigurali upravo ovi ljudi koji su uklesani na ovom spomeniku, ali i svi oni diljem Hrvatske i BiH, kazao je Anušić.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img