spot_img
spot_img
N24MagazinZanimljivostiU sjećanje na herojsku pobjedu hrvatskih branitelja u bitci za Livno održana...

N24

U sjećanje na herojsku pobjedu hrvatskih branitelja u bitci za Livno održana je četverodnevna hodnja bojišnicom dugom preko 80 km

PODIJELITE ČLANAK

Bitka za Livno, koja je započela 13. travnja prvim napadom, a svoju kulminaciju doživjela drugim općim napadom 23. travnja, predstavlja herojsku pobjedu hrvatskih snaga u ratu u Bosni i Hercegovini, ključnu za zaustavljanje srpskog prodora prema Hrvatskoj i obranu šireg područja Livna.

U strateškom smislu, teritorij od Kupresa do Livna bio je ključan u zaustavljanju srpskih planova okupacije cijele Bosne i Hercegovine te Hrvatske. Livno, kao središte koje spaja Bosnu, Hercegovinu i Dalmaciju, postalo je simbol hrabrosti i odlučnosti hrvatskih branitelja, čuvajući ne samo svoj grad već i leđa južnom dijelu Hrvatske, piše CroExpress.
Jedan od zapovjednika obrane Livna bio je i Ante Gotovina, koji je upravo na ovoj bojišnici pokazao hrabrost i vojničke sposobnosti koje će ga kasnije odvesti u legendu. Ova pobjeda nije samo zaustavila neprijateljski prodor, već je i osnažila duh otpora protiv velikosrpskih agresorskih ideja koje su prijetile Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img