spot_img
spot_img
N24VijestiCrna kronikaUČESTALE NESREĆE Upitna zaštita radnika na radu, građevinski radnici najviše stradaju

N24

UČESTALE NESREĆE Upitna zaštita radnika na radu, građevinski radnici najviše stradaju

PODIJELITE ČLANAK

Nakon što je u protekli četvrtak na gradilištu u Bihaću poginuo 51-godišnji radnik prilikom pada sa skele na gradilištu, ponovo je aktualizirana tema sigurnosti i zaštite radnika na poslu.

Nakon što je u protekli četvrtak na gradilištu u Bihaću poginuo 51-godišnji radnik prilikom pada sa skele na gradilištu, ponovo je aktualizirana tema sigurnosti i zaštite radnika na poslu.

Ovo je već četvrti smrtni slučaj koji se dogodio na gradilištima u Unsko-sanskoj županiji, a u svim slučajevima stradali su građevinski radnici.

U Upravi inspekcijskih poslova USŽ navode kako su na poslovima kontrole, kada se radi o uvjetima i zaštiti na radu, angažirana tri inspektora, te navode kako je velika odgovornost poslodavaca da ispune sve potrebne uvjete kada je riječ o sigurnom okruženju po radnike na poslu.

“Posebno bih itaknula kako veliki broj poslodavaca ne posjeduju uredno izdata liječnička uvjerenja za svoje zaposlenike. Znači, to se konkretno tiče zdravstvenog stanja radnika kojeg, recimo, poslodavac raspoređuje na četvrti ili peti kat građevine da ispunjava radne zadatke. O tome se jednostavno ne vodi dovoljno računa”, kaže Sena Družić, inspektorica u oblasti zaštite na radu.

Prema njenim riječima, građevinarstvo je zbog svoje prirode jedna od gospodarskih oblasti gdje je nužno ispunjavati sve zakonske propise i obaveze.

Družić kaže kako poslodavci moraju više pažnje posvetiti utvrđivanju zdravstvenog stanja radnika koji se zapošljavaju, te posebno njihovoj obučenosti i edukaciji da obavljaju zadate poslove.

U konkretnom slučaju Inspekcija će obaviti svoj dio posla kako bi se utvrdilo je li poslodavac ispunio sve ono na što ga je zakon obavezao kako bi radnici imali potrebnu sigurnost na poslu”, kaže Družićeva.

Inače, u Inspekciji navode kako su velike migracije s ovih prostora dovele do deficita stručne radne snage, pa poslodavci često zapošljavaju osobe koje svojom stručnošću ili edukacijom ne ispunjavaju kriterije koji se traže za obavljanje određenih poslova.

Podsjećamo da je u protekli četvrtak na gradilištu u naselju Ceravci, na području Bihaća, smrtno stradao 51-godišnji P. D., radnik iz ovoga grada. Prema raspoloživim informacijama, on je prilikom rada pao sa skele, s velike visine, i usljed pada zadobio teške tjelesne ozljede od kojih je preminuo.

“Na lice mjesta je izašla očevidna ekipa, sastavljena od dežurnog istražitelja Odsjeka krim-policije Policijske stanice Bihać i dežurnog tužitelja Županijskog tužiteljstva USŽ. Po ovom događaju se provode i druge službene mjere i radnje. Istraga je u tijeku, pod samim direktnim nadzorom postupajućeg tužitelja”, izjavila je povodom ovog događaja Ines Zulić, zamjenica glasnogovornika MUP-a USŽ.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img