spot_img
spot_img
N24VijestiBiHUdruženje poljoprivrednika FBiH: Oborine nanijele ogromne gubitke

N24-VIJESTI

Udruženje poljoprivrednika FBiH: Oborine nanijele ogromne gubitke

PODIJELITE ČLANAK

Višesedmične padavine u Bosni i Hercegovini, koje su u nekim dijelovima zemlje rezultirale i poplavama, nanijele su ogromne gubitke poljoprivrednicima.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH Nedžad Bićo u razgovoru za Anadoliju kaže kako je stanje na terenu katastrofalno, iako to nisu zvanični podaci trenutne procjene štete su otprilike 50-60 posto na svim kulturama.

U Odžaku je održan sastanak predstavnika Udruženja poljoprivrednika FBiH, Udruženja poljoprivrednih proizvođača FBiH i Seljačkog saveza FBiH sa predstavnicima svih kantonalnih udruženja. Bićo, koji je prisustvovao sastanku, kaže kako su doneseni određeni zaključci, te će tražiti hitan sastanak s federalnim premijerom i resornim ministrom kako bi se ljudima na neki način pomoglo.

“Upravo smo imali sastanak ovdje u Odžaku, žitnici Bosne i Hercegovine. Ono što se vidi na terenu je katastrofa. Na kraju sezone će se znati tačno, ali ono što možemo okom vidjeti trenutno jeste da je šteta otprilike 50-60 posto na svim kulturama”, kaže Bićo, ističući kako mašine ne mogu u polje:

“Žetva treba da krene, mašine ne mogu ulaziti u parcele, bolesti su napale voće, povrće, žito i sve ostalo. Da stvar bude još gora, sjetva nije ni završena. Sjetve je urađeno nekih 60-70 posto, ostatak će ostati neobrađen”.

Dodaje kako nema područja u Federaciji BiH koje nije pretrpjelo štete od padavina.

“Svi su na neki način pretrpjeli štetu. Negdje su poplave sve odnijele, pa se moralo presijavati. Tamo gdje poplava nije odnijela ogromne su količine vode, prave se bare, parcele napadaju bolesti. Imamo veliku žutu hrđu koja je napala pšenicu. Tu ćemo imati manjak od oko 50 posto, plus što će ta pšenica biti upitnog kvaliteta”, pojašnjava Bićo.

Na pitanje koja grana poljoprivrede je najviše stradala, Bićo kaže da je biljna i dodaje:

“To svakako za sobom vuče da će stradati i stočna. Neće biti stočne hrane za stoku, tako da ćemo imati tešku zimu”.

Katastrofa je, dodaje Bićo, blaga riječ za ono s čim su suočeni poljoprivrednici.

Na današnjem sastanku su zaključili da se treba ljudima pomoći da mogu spasiti makar stočni fond i ono što je uloženo u sjetvu.

Rast cijena poljoprivrednih proizvoda u ovakvoj situaciji je logičan slijed, kaže Bićo, te dodaje:

“Mi ionako ne proizvodimo dovoljno, ovo što proizvodimo je propalo. Dakle, bit ćemo totalno ovisni o nečijoj drugoj robi i o nečijim cijenama koje će taj diktirati onako kako on hoće”.

Bićo je na kraju pozvao vlasti da pomognu poljoprivrednicima.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img