N24SportUEFA kaznila Hajduk zbog rasizma

Sport

UEFA kaznila Hajduk zbog rasizma

PODIJELITE ČLANAK

Hajduk je danas zaprimio odluku UEFA-e, kojom je kažnjen zbog rasističkog skandiranja dijela navijača u prvoj utakmici 3. pretkola Konferencijske lige protiv portugalske Vitorije SC te će za uzvratnu utakmicu play-offa protiv Villarreala na Poljudu morati zatvoriti sektore s ukupno najmanje 3000 sjedećih mjesta.

Uz to, klub treba platiti kaznu od 23.000 eura zbog, među ostalim, blokiranih evakuacijskih prolaza na tribinama. Klub na ovu odluku nema pravo žalbe UEFA-i.

Najviše sukoba bilo je izvan terena

Podsjetimo, Hajduk je porazom protiv Vitorije u Guimaraesu (1:0) ipak prošao u play-off rundu kvalifikacija za Konferencijsku ligu, gdje će igrati protiv španjolskog Villarreala. Ipak, cijeli boravak Hajduka i njegovih navijača u Portugalu bio je vrlo mučan. Uoči utakmice u javnost su procurile snimke uličnih sukoba u kojima je sudjelovala Torcida.

Nije bilo bolje ni za vrijeme utakmice. Domaći su gađali i provocirali hrvatske navijače, a zamalo je izbila i ogromna tučnjava među igračima. Prema pisanju portugalskih medija, stanje se nije smirilo ni nakon utakmice. Maisguimaraes.pt piše da je došlo do novog sukoba torcidaša i White Angelsa, navijača Vitorije Guimaraes. Navodno je reagirala i portugalska policija, koja je uspjela spriječiti sukob većih razmjera, a pri rastjeravanju gomile pucala je u zrak.

Drugi izvori u Portugalu donose i izvještaje o tome da su pripadnicima Torcide vandalizirani automobili, koji su bili na parkingu namijenjenom Hajdukovim navijačima. Zasad je poznato da je oštećeno barem sedam vozila.

Neredi su krenuli dan ranije

Nekoliko stotina navijača Hajduka pristiglo je u Guimaraes u danima uoči utakmice. To je inače “najnogometniji” grad u zemlji, uz Lisabon i Porto, a Vitoria je prije pandemije imala nevjerojatan prosjek od 18 tisuća navijača na svakoj domaćoj utakmici.

Pristašama Hajduka su se na ekspediciji očekivano pridružili i njihovi stari prijatelji, ultrasi Benfice No Name Boysi. Nije dugo trebalo da se večer prije utakmice Hajdukovi i Benficini navijači sukobe s domaćima, pri čemu je počinjena šteta na jednom kafiću.

Prema medijskim izvještajima i informacijama s raznih strana, gosti su bili uspješniji u fizičkim obračunima s White Angelsima, navijačkom grupom Vitorije. Na sam dan utakmice Torcida je formirala korteo na ulicama grada.

Više sukoba na terenu i divljanje na tribinama

Mario Carević je u razgovoru za Index Vitoriju nazvao prgavom ekipom, a to potvrđuje i činjenica da je protiv Hajduka dobila već treći crveni karton u nekoliko dana, nakon dva u prvom prvenstvenom kolu protiv Chavesa. Isključenom Tiagu Silvi turski sudac ranije je oprostio šamaranje Emira Sahitija.

Hajduk je nakon primljenog gola discipliniranom igrom u fazi obrane utakmicu priveo kraju, no ni to nije bio kraj uzbuđenjima. Odmah nakon zvižduka više igrača Vitorije pokušalo se fizički obračunati s Markom Livajom. Situacija se raščistila, ali tada su na scenu stupili domaći navijači.

Već tijekom utakmice hajdukovce su prilikom izvođenja kornera gađali svim mogućim predmetima, a u tome im je pomagalo i to što su tribine stadiona Afonso Henriques, na kojima je bilo oko 13 tisuća ljudi, smještene vrlo blizu terena.

Kad su se hajdukovci zaputili prema terenu, prema njima je ponovno poletio niz predmeta, a pogođena su dva člana neigračkog osoblja. Indexu je iz kluba potvrđeno da su lakše ozlijeđeni kondicijski trener Ian Coll i team manager Stjepan Badrov.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

Pročitajte još