N24MagazinZanimljivostiUgljikohidrati za regulaciju krvnog tlaka

N24-ZDRAVLJE

Ugljikohidrati za regulaciju krvnog tlaka

PODIJELITE ČLANAK

Banane – su jedna od najboljih namirnica bogatih ugljikohidratima za održavanje zdravog krvnog tlaka. Budući da American Heart Association preporučuje odraslima s krvnim tlakom iznad 120/80 povećan unos kalija u prehrani, uključivanje banana u dijetu pametan je izbor. Naravno, u banani možete uživati tako da je jednostavno ogulite i pojedete kad ste u pokretu. Ali je možete i dodati u smoothie ili u zobenu kašu.

Grah –  sadrži biljne proteine i mnoštvom vitamina i minerala, uključujući magnezij koji je važan za krvni tlak. Osim toga, topiva i netopiva vlakna, uključujući otporni škrob koji se prirodno nalazi u grahu, mogu pomoći u kontroli krvnog tlaka. Osim u varivu, grah možete jesti u salati i tortiljama.

Jogurt – je postao popularna hrana jer sadrži probiotike koji su posebno važni za zdravlje crijeva. No, jogurt je puno više od mliječne hrane s probioticima. Osim toga, probiotici koji se nalaze u jogurtu mogu igrati posebnu ulogu u smanjenju krvnog tlaka. Jogurt možete jesti i kao desert tako da u njega dodate voće i zasladite ga medom ili javorovim sirupom, ako vam je dosadio kao napitak.

Datulje – su savršeno rješenje za one koji trebaju zadovoljiti želju za slatkim, sadrže vlakna, kalij i magnezij te su odlične za srce.   Možete ih jesti same ili ih koristiti za izradu slastica, primjerice često se koriste u za pripremu sirovih torti i kolača.

Cjelovite žitarice – za razliku od rafiniranih žitarica koje obično sadrže samo endosperm zrna, cjelovite žitarice imaju sva tri dijela zrna – mekinje, endosperm i klicu – što ovoj hrani daje nutritivnu prednost. Cjelovite žitarice sadrže obilnije i raznolikije hranjive tvari s potencijalnim zdravstvenim prednostima, uključujući više vlakana, vitamina i minerala u usporedbi s većinom njihovih rafiniranih pandana. Konzumiranje puno cjelovitih žitarica bogatih vlaknima također može smanjiti rizik od hipertenzije tako što djeluje pozitivno i na probavu. Zob može biti posebno dobar izbor jer sadrži vrstu vlakana koji se nazivaju beta-glukani, a povezuju se s nižim sistoličkim i dijastoličkim krvnim tlakom. Zob možete konzumirati u kaši, kolačima, smoothiejima.

PODIJELITE ČLANAK
spot_img

NAJNOVIJE

Pročitajte još