spot_img
spot_img
N24VijestiCrna kronikaUkrajinci dobili novo vrlo moćno oružje: Ako ga iskoriste, Rusi najavljuju veliku...

N24

Ukrajinci dobili novo vrlo moćno oružje: Ako ga iskoriste, Rusi najavljuju veliku odmazdu

PODIJELITE ČLANAK

Moskva je posebno osjetljiva kada je riječ o Krimu, kojemu britanski ministri najviše i prijete. Naime, dužna je tamošnjim stanovnicima osigurati sigurnost s obzirom na to da im je to zajamčila još 2015. godine, prilikom, kako ruski političari i mediji vole naglašavati, “vraćanja Krima u rusku luku”.

Ali isto je tako svjesna da tu promjenu granica nikada nisu priznali ni Ukrajina ni ogroman dio međunarodne zajednice, a kamoli UN, pa s te strane ipak nije posve isto kada Ukrajinci raketama ili dronovima gađaju “stari” ili matični ruski teritorij, ili pak Krim koji Kijev smatra svojim. Isto kao što svojima smatraju i ostale četiri regije na jugoistoku zemlje koje su Rusi anektirali početkom listopada 2022. i koje još nemaju pod punim nadzorom. Upravo se isključivo za njih već dvije godine vode borbe, dok druge bojišnice u toj zemlji i ne postoje.

 

 

Početkom prošlog tjedna ruski su izvori objavili da su oborili nekoliko američkih raketa ATACMS upravo iznad Krima. Pojedini ruski analitičari o tome govore kao o američkom prelasku svih ruskih “crvenih crta”, nakon kojih mora uslijediti ruski “simetrični odgovor”.

Velika odmazda

Kakva će biti ruska reakcija ako se zapadnim raketama počne napadati Krim, teško je reći. Rusi su ovih dana pustili u promet i potpuno novu željezničku prugu koja kopnom povezuje Rusiju s Krimom, a ne više isključivo Krimskim mostom. Očito, Moskva ne isključuje rušenje tog mosta od ukrajinskih snaga, kojim se dosad jedino odvijala kopnena opskrba ruske vojske na tom poluotoku.

Međutim, treba li Moskvi eskalacija dok njezinim snagama na terenu ide bolje nego ikad prije? Prošlotjedni ukrajinski gubitak strateški važnog naselja Očeretino, zapadno od Avdiivke, sada je službeno priznao i Kijev. U njemu se sada vode oštre polemike zbog tog poraza jer su se navodno ukrajinski vojnici povukli bez snažnijeg otpora, dok Rusi pak govore da se radilo o čistom bježanju. Osim teškog stanja u spomenutom Časiv Jaru, sve je teže stanje i u zoni grada Severska, čijim bi se padom Rusima također širom otvorio put prema Slavjansku – gradu od 100.000 stanovnika.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img