spot_img
spot_img
N24VijestiUmjetna inteligencija pronalazi prikladne organe za transplataciju točnije od ljudi

N24-ZANIMLJIVOSTI

Umjetna inteligencija pronalazi prikladne organe za transplataciju točnije od ljudi

PODIJELITE ČLANAK

Umjetna inteligencija može odabrati prikladne organe za transplantaciju s mnogo većom točnošću od ljudi, objavili su britanski istraživači koji razvijaju novu tehnologiju.

Naime, kirurzi trenutačno moraju pregledati i vizualno procijeniti jesu li ljudski organi dovoljno kvalitetni za transplantaciju.

Nove metode

Nova metoda koristi umjetnu inteligenciju i njezino ‘pamćenje’ koje sadrži desetke tisuća slika organa da bi izdvojila one s najvećim izgledima za uspješno presađivanje.

Skupina koja stoji iza tehnologije, poznatije kao OrQA, Organ Quality Assessment (procjena kvalitete organa), objavila je kako bi to moglo značiti da će svake godine u Velikoj Britaniji 200 dodatnih pacijenata moći dobiti nove bubrege, a još stotinu i novu jetru.

Čim organ postane dostupan vizualno ga procjenjuje kirurški tim, što znači da se organi ne smatraju uvijek prikladnima za transplantaciju, rekao je profesor Hassan Ugail, ravnatelj centra za vizualno računarstvo Sveučilišta Bradford, čiji se tim bavi slikovnom analizom.

Upravo razvijamo sofisticirani algoritam za strojno učenje koji će se ‘uvježbavati’ uz pomoć tisuća slika ljudskih organa. Na taj će način procjena izdvojenih slika organa za transplantaciju postati učinkovitija nego kad bi se obavljala vizualno, kazao je.

Pomoć kirurzima

To će u konačnici značiti da će kirurg moći izraditi sliku doniranog organa, učitati je u OrQA-u i odmah saznati kako ga najbolje iskoristiti, dodao je.

Ključan dio OrQA-e će biti traženje oštećenja i prethodnih bolesti. Colin Wilson, transplantacijski kirurg u bolnici Newcastle upon Tyne je rekao da kirurzi dosad nisu imali nikakvu pomoć u pogledu odabira organa.

Ovo je zaista važan korak za profesionalce i pacijente, čija je svrha zajamčiti da se pacijentu organ transplantira što je prije moguće, pojasnio je.

Softver koji smo razvili ‘ocjenjuje’ kvalitetu organa i nastoji pomoći kirurzima da procijene je li organ dovoljno zdrav za presađivanje.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img