spot_img
spot_img
N24MagazinLifestyleUz “mikro odmor” popravite si dan na poslu

Lifestyle

Uz “mikro odmor” popravite si dan na poslu

PODIJELITE ČLANAK

Većina nas treba odmor u radnom danu kako bi zadržali fokus i razinu energije kako bi dočekali kraj dana. Nova studija danas potvrđuje kako su takvi mali odmori ustvari jako važni za zdravlje i daju energije da izdržite radni dan.

Manje umora i više energije uz male odmore, tako stoji u rezultatima studije. Ali to nije sve, otkriveno je i kako nisu sve pauze jednake, a kada uzmete “pravu” pauzu, općenito ćete se osjećati bolje. Sve u svemu, podaci podržavaju priču da su mali odmori dobri za vas, a radi se ustvari o nekoliko malih pauza tijekom radnog dana.

Što su mikro odmori i zašto su dobri za vas?

Pauza od 10 minuta se smatra “mikro odmorom”, a kako autori studije objašnjavaju, osoba ga mora sama odabrati kada ga treba kako bi obnovili energiju. Ti odmori nisu u rasporedu i nisu formalni pa možete tijekom njih raditi što želite i gdje želite. 
Studija se bavila analizom podataka 22 studije koje su se provodile 30 godina, ali koje nisu otkrile zašto su krate pauze dobre za nas već samo da su dobre.

Mikro odmor služi kako bi se zadržala visoka razina energije i entuzijazma na poslu, navode autori te dodaju da takvi radnici češće ulažu više u posao i dovršavaju zadatke na vrijeme, čak i u teškim situacijama.

Profesorica psihijatrije Lily Brown pojašnjava kako će nas umor na poslu samo dovesti do lošeg zdravlja jer ne posvećujemo pažnju potrebama tijela ali i psihe i jer ne dajemo dovoljno vremena mozgu da se prilagodi na promjene ili da procesuira teške vijesti. 
Uz to ni mozak nije dizajniran da stalno naporno radi pa će on, ako se radi o rutini ili dugotrajnom radu, jednostavno odlutati i postat će teško zadržati fokus. Jamise Zuckerman, psihijatar, dodaje kako su kratki odmori odličan način za resetiranje pažnje na zadatak kojeg trenutno morate odraditi.

Koje aktivnosti pripadaju “mikoro odmorima”

Puno je toga što možete raditi tijekom ovakvih pauza ali ako nisu strukturirane i ovise isključivo o vašoj volji, od njih ćete dobiti najviše. To može značiti da radite vježbe istezanja, izlazite na zrak ili se igrate mobitelom, što god vas opušta dokle god je spontano.

Znanstvenici su otkrili kako su odmori koji nemaju veze s poslom najbolji, što može značiti da ćete otići u kratku šetnju ili popiti kavu. Ono što nikako nije dobrodošlo su stvari vezane za posao, pa nemojte provjeravati mailove ili razgovarati s kolegom o poslu ili projektu na kojem oboje radite. Koja je aktivnost najbolja za te pauze, stručnjaci nisu doznali ali se radi o tome da su one od pomoći, ali ako su neke aktivnosti bolje od drugih ili korisnije, to je pitanje na koje se u budućnosti očekuje odgovor.

Tko ima koristi od kratkih pauza?

Studija nije otkrila koji tip zaposlenika će imati najviše koristi od pauza ali smatraju da je sigurno za pretpostaviti da takvo ponašanje neće škoditi nikome osim ako netko pati od manjka discipline pa mu je iznimno teško vratiti se zadatku nakon odmora. 
No ako ste vi od onih koji će tijekom pauze gledati u mobitel beskonačno, možda biste trebali pronaći neku drugu aktivnost koja će vas stvarno i opustiti. Ovakve male pauze nemaju veze s godišnjim odmorom i potrebne su svakome, a i svi ju zaslužuju.

Za kraj, ne postoje podaci kada biste trebali uzeti pauzu kako biste od nje imali koristi, a ideja je da je uzmete kad god vam je potrebna.

n24.ba

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img