N24MagazinLifestyleUz vodu koju još tekućinu trebamo unositi prilikom velikih vrućina?

Lifestyle

Uz vodu koju još tekućinu trebamo unositi prilikom velikih vrućina?

PODIJELITE ČLANAK

Svi to već dobro znamo, ali uvijek je dobro podsjetiti na važnost uzimanja dovoljno tekućine u vrijeme velikih vrućina. Prvenstveno se tu misli na konzumiranje većih količina vode i laganijih napitaka poput nezaslađenih sokova, dok bi se kofein i alkohol trebali izbjegavati.

Uz vodu, tijekom visokih temperatura kada se i pojačano znojimo, važno je paziti i na povećani unos elektrolita, primjerice konzumacijom sportskih, odnosno izotoničnih i energetskih napitaka. Pojačanim znojenjem tijelo gubi vodu, ugljikohidrate i elektrolite (osobito natrij), koje je potrebno nadoknaditi.

Elektroliti su tvari neophodne za funkcioniranje živčanog sustava te reguliranje razina tjelesnih tekućina. Neophodni su za pravilan rad svih stanica u organizmu te imaju ključnu ulogu u regulaciji pH vrijednosti u tijelu, pravilnom radu mišića i prijenosu živčanih signala. Elektroliti mogu nositi pozitivne ili negativne električne naboje, a najvažniji elektroliti za čovjekov organizam jesu kalcij, magnezij, kalij, natrij i kloridi.

Unosom elektrolita smanjit će se osjećaj umora i iscrpljenosti koji često dolazi s velikim vrućinama, a simptomi nedostatka elektrolita u organizmu uključuju i grčeve u nogama, glavobolju i nesanicu.

Osim određenim napitcima, elektroliti se mogu nadoknaditi i konzumacijom određenih namirnica koje uključuju:

  • svježe voće poput limuna, naranči, jagoda, šumskih plodova, ananasa, lubenice, breskva, grožđa
  • svježe povrće poput špinata, kelja, kupusa, rajčica, blitve, raštike, paprike i krumpire
  • mlijeko, sir i druge mliječne proizvode
  • orašaste plodove, sjemenke i žitarice
n24.ba
PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

Pročitajte još