spot_img
spot_img
N24MagazinLifestyleVaše dijete muči kašalj koji ne prolazi? Ovi prirodni lijekovi bi mogli...

N24 MAGAZIN

Vaše dijete muči kašalj koji ne prolazi? Ovi prirodni lijekovi bi mogli pomoći

PODIJELITE ČLANAK

Nikad roditelj ne voli čuti kašalj kod svoje djece. U nama uvijek postoji strah da je taj kašalj simptom bronhitisa, laringitisa ili čak upale pluća. Najčešće se ipak radi o simptomu koji prati većinu bezopasnih virusnih infekcija dišnog sustava. Kod manje djece je uobičajeno i do nekoliko infekcija dišnog sustava u sezoni jesen/zima izazvanih raznim virusima. Istraživanja pokazuju da je kašalj peti najčešći simptom zbog kojeg posjećujemo liječnika.

No, kako pomoći djetetu ako do kašlja dođe, a on unatoč svim nastojanjima i lijekovima uporno ne prolazi? Prvo, najvažnije je znati što nipošto ne smijemo učiniti. Ako vaše dijete kašlje, nemojte ni slučajno posezati za sredstvima za suzbijanje kašlja.

Sirupi protiv kašlja imaju više štete nego koristi

“Sredstva za suzbijanje kašlja ne pomažu, nego zapravo mogu biti vrlo štetna. Oni čine neku djecu hiperaktivnom, izazivaju vrtoglavicu i nemir prije spavanja. Isto tako, sredstva za suzbijanje kašlja posebno su nesigurna za djecu mlađe dobi, odnosno za sve one koji imaju manje od četiri godine”, objašnjava pedijatrica Catherine Tom-Revzon.

Ali samo zato što svom djetetu ne možete ponuditi sredstvo za suzbijanje kašlja, ne znači da ne možete učiniti ništa drugo da mu pomognete. Pokušajte isprobati neke od sljedećih prirodnih kućnih lijekova za kašalj.

1. Med

Istraživanja su pokazala da je med odličan prirodni lijek za ublažavanje kašlja bez obzira na to o kojoj se vrsti kašlja radilo. Ipak, pedijatri upozoravaju da je med bolje izbjegavati kod djece mlađe od godinu dana.

Med se može primijeniti jednokratno, i to bi bilo najbolje prije spavanja. Dajte pola čajne žličice djetetu u dobi od jedne do pet godina te jednu žličicu djeci u dobi od šest do 11 godina. Ako vaše dijete ne želi izravno uzeti med, možete mu ga dati u toploj vodi, čaju ili mlijeku.

2. Pileća juha

Pileća juhica daleko je više od starog narodnog lijeka. Istraživanja pokazuju da ima mnoga protuupalna svojstva koja mogu umiriti upalu grla, a djeluju i pri ublažavanju začepljenog nosića kod djece. S obzirom na to da su upravo kašalj i grlobolja često izazvani curenjem iz nosa, juha pomaže da bi se dišni putevi pročistili, a kašalj zaustavio.

3. Topli napitci

Topli napitci čine izvrstan prirodni lijek za kašalj kod male djece jer razrjeđuju sluz, što znatno olakšava iskašljavanje. Osim toga, topla tekućina umiruje suho grlo i drži vašeg mališana hidratiziranim. Iako se čini kao sasvim razumna stvar, znanstvenici su se tek nedavno zainteresirali za razumijevanje kako ovaj fenomen zapravo funkcionira.

Istraživači na Sveučilištu u Cardiffu otkrili su kako su topli napitci posebno učinkoviti u ublažavanju simptoma prehlade i gripe. U svojoj studiji zabilježili su da topli napitci ublažavaju simptome curenja iz nosa, kašlja, kihanja, grlobolje, zimice i umora.

4. Ovlaživač zraka

Suhi zrak u prostorijama koje se griju vrlo je čest u jesenskim i zimskim mjesecima, a dodatno isušuje već ionako nadraženo grlo kod djece. Stoga se preporučuje korištenje ovlaživača zraka u dječjoj sobi, ali i redovito prozračivanje prostorije u kojoj dijete boravi.

5. Spavanje na povišenom

Ako vaše dijete muči kašalj koji je posebno izražen tijekom noćnih sati, sigurno ga ometa u spavanju. Upravo zbog toga liječnici preporučuju da dijete spava na povišenom kako se sluz iz nosa ne bi slijevala u grlo, a zatim i u pluća. Podignite glavu djeteta noću – to će otvoriti njegove dišne putove kako se sluz nakupljena u stražnjem dijelu grla ne bi dalje slijevala, savjetuju pedijatri.

 

Izvor: index.hr

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img